Lurer du på hva det koster å ta intensivkurs for å få førerkort? Det er ikke gitt at man har all verdens tid når man skal ta førerkort. Kanskje har du jobb eller skole som krever mye energi og oppmerksomhet, eller kanskje du trenger å ta lappen så raskt som mulig. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på intensivkurs, hvilke førerkort som kan tas via intensivkurs, og hva du kan gjøre for å spare penger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Prisen på et intensivkurs skiller seg ikke nødvendigvis så mye fra prisen for å ta de ulike obligatoriske delene hver for seg over en lengre periode. Ofte kan du få det litt billigere dersom du kjøper opplæringen som en komplett pakke, men det er viktig å da sjekke hva som faktisk er inkludert i den pakken.
Enkelte kjøreskoler vil bare tilby de obligatoriske delene som et intensivkurs, mens andre også inkluderer noen kjøretimer. Du vil sannsynligvis trenge noen kjøretimer uavhengig av om du har øvelseskjørt mye før, så det er absolutt en fordel om du får inkludert et minimum av kjøretimer i intensivkurset.
De fleste som tar lappen, betaler rundt 30.000 kroner, men det er heller ikke uvanlig å betale mer, og den totale regningen kan fort komme opp i nærmere 40.000 kroner, eller endog mer. Et intensivkurs har som oftest en fastpris på mellom 20.000 og 30.000 kroner, og er dermed litt billigere totalt sett. Grunnen til dette er, som tidligere nevnt, at intensivkursene kun inkluderer et minimum av (eller ingen) kjøretimer, i tillegg til at du ikke betaler for oppkjøring og teoriprøve som en del av pakken. Dette betaler du for senere, hos Statens vegvesen. Dersom du må ta trafikalt grunnkurs først, vil dette også koste litt.
For å få et ordentlig prisestimat anbefaler vi derfor at du begynner med å kontakte aktuelle kjøreskoler i nærområdet ditt. De kan skreddersy et opplegg som passer for deg, både med hensyn til timeplanen din og hvor mye erfaring du har fra før.
Det blir mer og mer vanlig at kjøreskolene tilbyr såkalte intensivkurs for å ta førerkort. Dette kan være et svært godt alternativ dersom du ikke har mulighet til å ta fri fra skole eller jobb ved jevne mellomrom i anledning ukentlige kjøretimer og obligatoriske kurs. Med et intensivkurs kan du gjennomføre den praktiske opplæringen for førerkort klasse B i løpet av et par uker, forutsatt at du allerede har tatt trafikalt grunnkurs. Teoriopplæring og teoriprøven er som oftest ikke inkludert i intensivkurset.
Siden intensivkurset ikke er spesielt godt egnet for mengdetrening, anbefaler vi at du øvelseskjører mye på forhånd. Dette kan du begynne med så snart du har fylt 16 år og er ferdig med trafikalt grunnkurs. Enkelte kjøreskoler forventer faktisk at du har kjørt en del på forhånd, og intensivkurset er følgelig lagt opp etter dette. For å nå målene i læreplanen må du gjerne ha både teknisk og praktisk erfaring med bil og bilkjøring fra før.
Dersom du ikke planlegger eller har anledning til å øve på forhånd, burde du undersøke hvilket opplegg de benytter på kjøreskolen din. Det er ikke uvanlig å ta ekstra kjøretimer ved siden av intensivkurset, men dette vil ikke være en del av pakkeprisen og kan også føre til at du bruker lengre tid på hele opplæringen og, ikke minst, at denne blir dyrere.
Teoriprøven og oppkjøringen gjennomføres utenom intensivkurset ved din lokale trafikkstasjon. Du kan ikke dukke opp og satse på drop-in, du må bestille time på forhånd. Teoriprøven består av 45 spørsmål der du må ha minst 38 rette svar, og du har 90 minutter på å gjennomføre prøven. Denne koster 350 kroner per forsøk i 2022.
Oppkjøringen tar rundt en times tid, og du kjører da rundt med en sensor i bilen som skal vurdere dine ulike kunnskaper og hvorvidt du behersker delmålene fra kjøreopplæringen. Oppkjøringen koster 1.150 kroner per forsøk.
For de fleste er det fortsatt ukentlige kjøretimer over en lengre periode som gjelder når de skal ta lappen, men det kan være flere grunner til at dette ikke er aktuelt. Som oftest er det en kombinasjon av praktiske og personlige hensyn. Det kan være såpass enkelt som at du egentlig kan å kjøre bil allerede, du mangler bare selve trafikkopplæringen og lappen.
En av de vanligste grunnene til at man trenger lappen fort, er at man har fått en ny jobb som enten krever førerkort eller som er vanskelig å nå med kollektivtransport. Andre grunner kan være flytting, at man må overholde fraværsgrensen på skolen, eller at man har en jobb der det er vanskelig å få fri. Mange kjøreskoler opererer også med tillegg i prisen for kjøretimer tidlig om morgenen eller på kveldstid, det vil si utenom normal arbeidstid, som gjør at det kan være gunstigere å ta helt fri fra jobb i en kortere periode, gjerne som betalt ferie, og heller legge ut for et intensivkurs. Uansett hva grunnen din er, burde du forberede deg godt til intensivkurset, slik at du er sikker på at du får mest mulig ut av opplæringen.
Du vil finne både positive og negative karakteristikker av intensivkurs. På den ene siden mener flere kjørelærere at intensivkurset gjør elevene mer skjerpet og at de glemmer mindre fra kjøretime til kjøretime og legger mer energi i arbeidet. Samtidig mener andre kjørelærere at intensivkurs bare medfører mangel på mengdetrening, slik at man ikke får erfaring og trafikkforståelse nok til å være trygg i trafikken.
Til syvende og sist handler det nok mest om personlige preferanser. Noen av oss trenger litt tid før kunnskapen virkelig får satt seg, og vil få lite ut av et intensivt opplæringsløp. Andre lærer raskt og motiveres av presset som følger med et intensivkurs. Senere i artikkelen finner du noen gode råd som kan hjelpe deg med å avgjøre hva som passer best for deg.
Dersom du velger intensivkurs, er det snakk om en pakkepris, som vil si at du vet nøyaktig hvilke kostnader du må forholde deg til. Likevel anbefaler vi at du setter av litt ekstra penger slik at du har noe til overs til uforutsette utgifter. Selv om intensivkurset skulle inkludere kjøretimer, kan du ende opp med å måtte ta flere timer enn det som er inkludert. Hvis du ikke har råd til å betale for flere kjøretimer, risikerer du å forsinke hele prosessen med flere uker.
Du burde også ta høyde for at du kan komme til å stryke på teoriprøven eller på oppkjøringen, og at du du blir nødt til å betale for å ta denne på nytt. Dersom du stryker på teoriprøven, er det ikke så mye annet å gjøre enn å pugge mer, men dersom du stryker på oppkjøringen, burde du også avtale flere kjøretimer. Hvis du får en ærlig og kritisk tilbakemelding fra kjørelæreren din, er det større sannsynlighet for at du består prøven på neste forsøk.
Før du starter på et intensivkurs, burde du ha øvelseskjørt en god del. Et standard intensivkurs for førerkort klasse B vil normalt inneholde omtrent 30 kjøretimer, mens det er anbefalt at du har kjørt minst 100 timer før du kjører opp.
Selv om kjøreskolen ofte vil kunne være behjelpelig med å gi deg ekstra kjøretimer om du har behov for det, er det helt klart billigere dersom du har muligheten til å øvelseskjøre privat først. Dette krever imidlertid at du har gjennomført trafikalt grunnkurs, som er et 17 timer langt kurs. Her får du også et kort kurs i mørkekjøring og førstehjelp. Mange tar dette som et valgfag på ungdomsskolen eller videregående. I tillegg må ledsageren din, altså den du øvelseskjører med privat, må være over 25 år gammel, og ha hatt (den relevante) lappen i fem sammenhengende år.
Om det er intensivkurs eller det ordinære løpet som passer best for deg på veien mot lappen, er avhengig av både personlige og praktiske faktorer. Her har vi samlet noen gode råd dersom du fortsatt er usikker på om intensivkurset er noe for deg.
Hva har du tid til? Selv om intensivkurset tar kortere tid, krever det fortsatt at du møter opp til faste tider over en lengre periode. Dette krever gjerne at du har ferie eller permisjon fra det du ellers pleier å gjøre, av jobb eller skole.
Hvordan lærer du best? Det er ikke alle som lærer like fort, og når du er på et intensivkurs, er du avhengig av at kunnskapen setter seg ganske raskt. Du må også vite med deg selv at du klarer å være våken og fokusert gjennom hele kurset.
Må du reise langt? Dersom du må reise langt eller betale for et midlertidig bosted i kursperioden, er det ikke sikkert det lønner seg i det hele tatt. Sjekk alltid nærområdet ditt først for å finne aktuelle kjøreskoler.
Hva er inkludert i prisen? Pakkeprisen for et intensivkurs ser ofte litt annerledes ut enn pakkeprisen for ordinær opplæring. Derfor er det viktig at du er nøye på å sjekke hva som er inkludert i prisen.
Har du det egentlig så travelt? Intensivkurs er veldig praktisk, men det kan også være krevende og utfordrende. Du må derfor spørre seg selv om du egentlig har det så travelt, eller om det kanskje kan være like greit å bruke litt bedre tid og dermed stresse litt mindre? Samtidig som du også må vurdere om det kan lønne seg å unnagjøre opplæringen kjapt og effektivt, og ikke bruke tid på lappen innimellom skole og jobb og la deg distrahere vekk fra disse. Uansett hva du velger, sier vi lykke til!
Finn de beste trafikkskolene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør et smart kjøreskolevalg