Vil du vite mer om mopedlappen? Ønsker du friheten sertifikat og moped gir? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan du får førerkort for moped. Vi går gjennom reglene for å ta mopedlappen, derunder hvilke kurs, tester og prøver du må ta, hvilke egne regler som gjelder for deg som er født før 1985, og hvor lang tid du må påregne, hvilke aldersbegrensninger som gjelder, og hvilken pris du kan forvente å betale. Følg våre råd, så unngår du de vanligste feilene på veien til mopedlappen.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
For å kunne kjøre moped må du ha mopedlappen og være fylt 16 år. Mopedlappen kalles førerkort for klasse AM146 når det gjelder moped på to hjul, og gir tillatelse til å kjøre em moped med maksfart på 45 kilometer i timen og maksimal vekt på 150 kg. For å kjøre raskere på to hjul kreves førerkort for lett motorsykkel, klasse A1, eller mellomtung motorsykkel, klasse A2, eller eventuelt tung motorsykkel, klasse A, men for disse er det andre aldersbegrensninger.
For å ta mopedlappen må du ha trafikalt grunnkurs, teorikurs for moped og kjøretrening på en trafikkskole. Etter at du har gjennomført de nødvendige kursene, testene og kjøretreningen, er det trafikkskolen som godkjenner at du er ferdig opplært og kan kjøre på egen hånd. Det er ingen praktisk førerprøve i tillegg. Du må imidlertid oppfylle kravene til helse og syn samt ha godkjent vandel før du får klarsignal til å kjøre alene på mopeden din.
Hvis man har førerkort fra før eller er født før 01.01.1985, kan man søke om lov til å kjøre moped uten å gjennomføre kurs og opplæring på kjøreskole. Men man må uansett oppfylle kravene til helse, syn og godkjent vandel. Godkjent vandel betyr det samme som politiattest, der politiet oppgir om de har registrert at du har gjort noe ulovlig.
Mange lurer på om det er tillatt å kjøre mopedbil med mopedlappen. Mopedbil er et kjøretøy på fire hjul som er registrert som en firehjulsmoped, og aldersgrensen for å ta lappen for mopedbil er den samme som for moped på to hjul, 16 år. Førerkort for mopedbil går under klasse AM147. Det er i teorien lov å kjøre mopedbil med førerkort for moped i klasse AM146, men den kan ikke være tyngre enn 150 kg. I praksis vil mopedbilen mest sannsynlig være tyngre enn 150 kg, og man må da ha gyldig førerkort for denne klassen: AM147.
Trafikalt grunnkurs og teorikurset for moped er obligatorisk for deg som skal ta mopedlappen som første førerkort. Disse koster vanligvis mellom 3.000 og 4.000 kroner totalt, men hvis du tar trafikalt grunnkurs som en del av Valgfag trafikk på ungdomsskolen, blir det billigere.
Disse kursene må bare tas én gang, så når du har tatt førerkort for moped, behøver du ikke ta disse kursene på nytt dersom du senere skal over på lett, mellomtung eller tung motorsykkel. Det samme gjelder hvis du senere skal ta bilsertifikat.
Timeprisen på kjøreopplæringen ligger på cirka 800 kr til 1.000 kr. I tillegg kommer utgifter til de obligatoriske kursene og utgifter til leie av utstyr. De fleste trafikkskoler tilbyr rabatterte pakker med et visst antall kjøretimer og alle de obligatoriske kursene.
Teoriprøven koster per i dag ca. 350 kroner, og hvis du stryker og må ta den på nytt, må du også betale på nytt. Det er derfor lurt å forberede seg godt til prøven første gang. Det finnes tester du kan ta på nettet for å øve deg til en billig penge, enten som et fullt nettkurs eller som forberedende quiz-er. Her ligger prisene på alt fra 50-100 kroner for enkle tester til 400 kroner for et fullstendig nettkurs. Selve førerkortet koster ca. 200 kroner, men kun 90 kroner hvis du betaler på nett.
Det er en god ide å sette av ekstra penger til kjøreopplæringen slik at du alltid har litt å gå på. Det er kjedelig å måtte avbryte opplæringen fordi du går tom for penger. Husk også å sette av penger til solid kjøreutstyr, som hjelm, gode kjøresko og hansker.
Med mopedlappen kan du kjøre selv til skole, jobb og fritidsaktiviteter samt besøke venner og komme deg til andre fritidsaktiviteter. Du blir mindre avhengig av andre for å komme deg dit du vil, og du sparer tid. Moped er et smidig kjøretøy i trafikken og lett å få parkert, så du kan ofte kjøre fra dør til dør. Mopeden er også rimelig i drift og enkel å vedlikeholde.
For mange er moped også en hobby og et sosialt fellesskap. Det kan være både gøy og lærerikt å reparere og vedlikeholde mopeden selv. Sammen med andre mopedentusiaster kan du utveksle tips og råd og også dra på turer.
Når du tar mopedlappen, får du nyttig erfaring som sjåfør, som du kan dra nytte av senere når du skal ta bilsertifikat eller andre førerkort. Du opparbeider deg trafikkforståelse og kjøretrening, og du erfarer hvordan det er å være sårbar i trafikken, og du vil bli en sikrere trafikant senere i livet.
Før du bestemmer deg for om du skal ta mopedlappen, kan det være lurt å tenke gjennom disse punktene:
Veien til førerkortet starter med at du tar kontakt med en trafikkskole i ditt område for å melde deg på de obligatoriske kursene. Det er lurt å lese kundevurderingene av de forskjellige trafikkskolene før du melder deg på. Du bør velge en solid og profesjonell trafikkskole som kan skilte med mange fornøyde elever. Husk at det er viktig for din egen og andres sikkerhet at du lærer trafikkreglene godt og at du kjører på en god og trygg måte i trafikken.
Trafikalt grunnkurs: For å ta lappen på moped, klasse AM146, må du ta trafikalt grunnkurs. Det er det samme kurset man tar når man skal ta lappen for motorsykkel og vanlig personbil samt for andre førerkortklasser, og du kommer ikke til å måtte ta det på nytt når du skal ta andre førerkort senere. Du kan tidligst melde deg på trafikalt grunnkurs når du har fylt 15 år. Når kurset er fullført, får du et kursbevis du skal vise fram når du skal melde deg på kjøretimer, sammen med legitimasjonen din. Du må også ha med dette beviset samt legitimasjon når du øvelseskjører. Du kan logge deg inn på Din side for å finne ditt bevis og sjekke hvor langt du er kommet i trafikkopplæringen.
Det er mange ungdomsskoler som tilbyr opplæring i det trafikale grunnkurset i faget “Valgfag trafikk” på 10. trinn. Det dekker alt unntatt mørkekjøringsdelen som må tas på en trafikkskole. Du kan også ta hele kurset som gruppeundervisning på en lokal trafikkskole. En del trafikkskoler tilbyr også at man kan ta teoridelen av kurset digitalt.
Trafikalt grunnkurs er på totalt 17 timer, og gir viktig opplæring i de grunnleggende trafikkreglene, trafikkforståelse og trafikksikkerhet. Du lærer om førerrollen, mennesket i trafikken og samhandling med fotgjengere og andre bilister, nyttige ting om selve trafikkopplæringen, øvelseskjøring og kjøreerfaring, plikter ved trafikkuhell og tiltak ved trafikkulykker. Kurset innebærer også to praktiske elementer, nemlig førstehjelpskurs og mørkekjøring. Mørkekjøringen er en mørkekjøringsdemonstrasjon der kjørelærer er sjåfør og du er passasjer.
Hvis du har fylt 25 år er du fritatt fra å måtte ta den teoretiske delen av trafikalt grunnkurs, men du må likevel ta de praktiske delene av kurset; førstehjelp og mørkekjøringen.
Øvelseskjøring: Du får lov å begynne øvelseskjøringen når du fyller 15 år. Hvis du øvelseskjører privat må ledsageren på øvelseskjøringen være fylt 25 år og ha hatt gyldig førerkort sammenhengende i minst 5 år. Det er en regel at ledsageren på øvelseskjøringen må kjøre egen motorsykkel. Det er ikke lov for ledsager å kjøre moped eller bil i forbindelse med øvelseskjøringen.
Trinn to: teorikurs for moped. Når du har gjennomført det trafikale grunnkurset, må du ta et eget teorikurs for moped hos en trafikkskole. Nå er du i gang med grunnopplæringen. Kurset på tre timer må være gjennomført for at man skal kunne ta kjøretimer på moped. Dette kurset er obligatorisk og skal gi en grunnleggende forståelse av hva kjøring med moped innebærer, og er en gjennomgang av blant annet grunnleggende kjøreteknikk, bekledning og tekniske ting på mopeden. Dette kurset må være gjennomført før du kan begynne å ta kjøretimer. Tretimers-kursene tilbys av trafikkskolene og gjelder for deg som skal ta førerkort for moped eller en av de tre MC-klassene.
Man behøver bare å ta kurset én gang, og også de som har førerkort for bil fra før, må ta det fordi det gir opplæring i å være trafikant på to hjul. Kurset gjør deg mer bevisst på din rolle i trafikken når du kjører moped. Trafikanter på to hjul er mer utsatt i trafikken enn de på fire hjul, og samspillet på veien mellom mopeder og biler er viktig for trafikksikkerheten.
Trinn 3: kjøreopplæringen. Dette er den første delen av kjøreopplæringen. Den praktiske opplæringen til førerkort for moped gjøres på en trafikkskole. Husk å ta med beviset fra trafikalt grunnkurs og godkjent legitimasjon til hver kjøretime. Opplæringen er inndelt i to trinn, med en vurdering underveis for å se om du er klar til neste nivå. Nå skal du lære hvordan mopeden fungerer og om mopedkjøring, og du skal lære å faktisk kjøre mopeden. Du øver både på bane og i trafikken. Antall kjøretimer utover de obligatoriske varierer, og trafikklæreren tilpasser dette etter dine behov.
Under kjøreopplæringen lærer du å gjøre deg selv og mopeden klar for kjøringen samt å starte og stoppe mopeden, i tillegg til å gire, krypkjøre, styre, gi fart og bremse. Du lærer også om sikkerhetskontroll. Hvor mange timer du trenger, vurderes av kjøreskolen, og dette kan variere fra én elev til en annen. Før du går videre til neste trinn, gjør trafikkskolen en vurdering sammen med deg om du er klar for det neste trinnet.
Undersøk gjerne hvilke opplæringspakker som tilbys. Trafikkskolene tilbyr ofte pakker for de ulike førerkortene med et visst antall kjøretimer i tillegg til de obligatoriske delene av opplæringen.Sammenlign priser og innhold i pakkene. De obligatoriske delene av opplæringen skal være med, og antall kjøretimer som er inkludert kan variere. Sjekk gjerne også om leie av utstyr til de ulike kursene er inkludert. Flere trafikkskoler tilbyr dessuten intensivkurs for at du raskere skal kunne nå målet om å ta mopedlappen.
Trinn 4: kjøring på vei. Her skal du lære å kjøre selv ute i trafikken. Du lærer å være oppmerksom på de andre trafikantene og å kjøre sikkert og tydelig så andre trafikanter kan lese kjøringen din, og du lærer å planlegge egen kjøring og gjøre smarte valg i situasjonene som oppstår. Det er viktig at du opptrer som en selvstendig og trygg MC-sjåfør i kompliserte trafikksituasjoner.
Du skal gjennomføre et fire timers sikkerhetskurs i trafikk der du lærer å kjøre og samhandle med andre trafikanter på en trygg måte så ulykker unngås. Dette er spesielt viktig siden de fleste som tar mopedlappen, har det som sitt første motorkjøretøy og har lite trafikkerfaring fra før. Før du går videre, foretar kjørelæreren din en vurdering av hvorvidt du er klar for neste trinn.
Trinn 5 består av finpussing på å kjøre i variert trafikk, og antall timer du må sette av til dette, varierer. Hvis du har mulighet til å øvelseskjøre privat, vil du sannsynligvis trenge færre timer med kjørelærer. Du må gjennomføre et fire timers sikkerhetskurs i trafikken, der du skal øve på både å kjøre i tettbebyggelse og på landeveien, vise at du kan velge kjøreruter som er sikre for deg og til lite forstyrrelse for andre trafikanter og at du har tanker om mopedkjøring og sikkerhet når du skal alene ut i trafikken.
Trinn 6 er teoriprøven. Når du har gjennomført det trafikale grunnkurset, teorikurset for moped og kjøreopplæringen gjenstår det å ta teoriprøven. For deg som tar mopedlappen er teoriprøven den avsluttende prøven, du må ikke gjennom oppkjøring slik du må for førerkort klasse B for personbil. Før du kan ta teoriprøven, må du søke om førerkort hos Vegvesenet. Du forbereder deg til prøven ved å lese på egen hånd, men du kan også ta teoretisk opplæring for moped på trafikkskolen. Flere av trafikkskolene tilbyr dette sammen med trafikalt grunnkurs. Du kan også øve til prøven på nettet og teste kunnskapene dine gjennom ulike quizer. Det finnes flere tester på nettet som er gratis, samt kurs du kan kjøpe til en billig penge. Når du er klar for å avlegge prøven, bestiller du time til teoriprøve hos din nærmeste trafikkstasjon. Møt opp til avtalt time for prøven og husk å ha med gyldig legitimasjon. Det kan også bli tatt bilde til førerkortet. Du får svar med det samme om prøven er bestått eller ikke.
Teoriprøver kan generelt ikke avlegges tidligere enn seks måneder før du fyller alderskravet til førerkortet du skal ta, men siden teoriprøven for moped er den avsluttende prøven, må du ha fylt 16 år før du kan avlegge den. Husk at alle obligatoriske kurs og opplæring må være fullført samt godkjent eller bestått, før du kan søke om førerkort. Du kan følge med på opplæringen på Din side og sjekke hvor langt du er kommet i løpet. Du må også ha godkjent vandel og en eventuell helseattest må være levert. Hvis du får godkjent søknaden om førerkort og består teoriprøven, kan du hente førerkortet ditt hos din nærmeste trafikkstasjon når det er klart.
Valget av kjøreskole kan være med på å avgjøre hvor lang tid du bruker på å ta mopedlappen og hvor dyr prosessen ender opp med å bli. Det er å anbefale å velge en kjøreskole med erfarne kjørelærere. Ta også stilling til om du vil ha en liten, lokal kjøreskole som tilbyr med personorientert undervisning (men kanskje er dyrere) eller en stor skole der du forsvinner i mengden (men kanskje sparer litt penger). Det er uansett essensielt at kjøreskolen tilbyr profesjonell og effektiv opplæring som forbereder deg mest og best mulig på trafikken og kjøresituasjoner du kan havne i. Hvorvidt du er forberedt eller ikke når det oppstår en situasjon i trafikken, kan være avgjørende for din reaksjon og at du ikke havner i en ulykke. Velg alltid en kjøreskole som er godkjent av Statens vegvesen.
Det kan være lurt å søke opp flere kjøreskoler og lese tidligere elevers vurderinger av tilbudet til kjøreskolen og hvordan de opplevde opplæringen. Hør gjerne med venner og kjente om de har erfaringer som er til hjelp når du skal velge. Undersøk også prisene på de forskjellige skolene og hva som er inkludert i pakkeprisene. For eksempel kan antallet kjøretimer som er inkludert, variere, og det er ikke alltid leien av utstyr er med i prisen; det blir fort dyrt om denne kommer i tillegg. Undersøk også om det er mulig å avbestille kjøretimer hvis du skulle bli syk eller dersom noe skulle komme i veien.
Mange kjøreskoler reklamerer med at du kan få førerkortet raskt. Det er selvfølgelig en fordel med tanke på totalkostnadene og ønsket om å komme raskt i gang med egen kjøring. Da er det ekstra viktig å undersøke om opplæringen er god nok til at du blir en sikker sjåfør. Be gjerne om en plan for opplæringen. Det er også avgjørende at du har anledning til å sette av nok tid innenfor et kort tidsrom til den raske opplæringen.
Sammenlign pristilbud fra opp til 5 trafikkskoler og finn beste pris.
Gjør et smart kjøreskolevalg