Vil du vite mer om hvordan du kan ta truckførerbevis? Har du tenkt på at truckførerbeviset gir deg et stort fortrinn når du skal søke jobb? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om pris, teoriprøve, pensum, NAV-støtte, de forskjellige truck-klassene og mye mer. Visste du at truckførerkursene ikke er momsbelagt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
En truck er vanligvis et lite, lettmanøvrert motorkjøretøy med fire gummihjul, som brukes til intern transport på fabrikker, havner, lagerbygg, osv. Det finnes veldig mange forskjellige trucker, men to kjente eksempler er gaffeltruck og palletruck. Dette er svært utbredte verktøy rundt om på mange norske arbeidsplasser. Og det er mange som håndterer en truck uten å ha den riktige kompetansen til dette.
I Norge er det i dag påkrevd at alle som betjener en truck, skal ha gjennomført et godkjent truckførerkurs. De som ikke kan dokumentere gjennomført truckførerkurs med et truckførerbevis, har i prinsippet ikke lov til å betjene en truck.
Ifølge arbeidsmiljøloven skal en truckfører gjennomføre et truckførerkurs med en praktisk og en teoretisk del. God opplæring i bruk av truck er viktig for effektiv, økonomisk og sikker håndtering av trucken. En utdannet truckfører reduserer risikoen for skader og ulykker, både på personer, bygninger og gods. I tillegg viser statistikkene at ansatte med truckførerbevis arbeider mer produktivt enn de uten riktig opplæring.
Truckførerkurset består av følgende fire moduler:
I den teoretiske delen av kurset lærer du blant annet om kravene til truckførere og om lover og forskrifter som må følges. Du lærer om de forskjellige trucktypene og deres forskjellige bruksområder. Videre inneholder kurset informasjon om konstruksjons- og virkemåte, definisjoner og uttrykk. Du lærer om ulykker, bruks- og sikkerhetsbestemmelser, håndtering av gods og stabilitet for trucken. I tillegg får du lære om kontroll og rapportering. Når du har fullført teoridelen, må du bestå en avsluttende skriftlig teoretisk prøve. De teoretiske prøvene for begge modulene, 1.1 og 2.2, varer i en time hver.
Den praktiske delen av kurset er delt mellom de to modulene 3.2 og 4.2. Den grunnleggende praktiske opplæringen (modul 3.2) tar seks timer. Modul 4.2 består av 20 timers opplæring i praktisk bruk av truck. Du får opplæring i kjøreteknikk og godshåndtering. Du blir kjent med forskjellige trucker, lærer mer om de forskjellige bruksområdene, samt brukskontroll. Denne delen av kurset avsluttes også med en praktisk prøve der du viser at du behersker de aktuelle truckene.
Et truckførerbevis er et yrkesbevis, og dette har du for resten av livet. Det er viktig å være oppmerksom på at at de forskjellige truckene tilhører forskjellige klasser, og du må være sertifisert i riktig klasse for å kjøre de respektive truckene. Har du truckførerbevis i én bestemt klasse, betyr ikke det nødvendigvis at du har lov til å kjøre alle typer trucker. For å ta riktig truckførerbevis må du altså sette deg inn i de forskjellige truck-klassene og vite hvilke type trucker du har behov for å kjøre.
Vi kan grovt sett dele truckene inn i tre hovedklasser. Vi har de ikke-løftende og ikke-stablende truckene (klasse 1), og så har vi de stablende høytløftende truckene med løftekapasitet opp til 10 tonn med permanent førerplass på trucken (klasse 2 til 5). Så har vi stortrucker med løftekapasitet på over 10 tonn (klasse 6-8). Utover dette har vi en liten kategori med andre typer trucker som krever opplæring.
Her er en oversikt over de forskjellige truckklassene:
For truckførerbeviset i klassene T1-T5 trenger du ingen forkunnskaper. Du må imidlertid være over 18 år for å få utdelt kursbeviset og ha førerkort i minimum klasse B. Skal du ta førerprøve for trucker med løftekapasitet på over 10 tonn, må du ha hatt truckbevis for klasse T4 i 1 år og ha praktisert kjøring på T4-truck.
De forskjellige kursene har forskjellig varighet og varierende priser. Prisene varierer også noe mellom de forskjellige tilbyderne. Enkelte av kursene kan du gjennomføre på en arbeidsdag, andre kurs kan ta fire-fem dager. Innholdet i det som annonseres som truckførerkurs, varierer også. Noen tilbyr de enkelte modulene hver for seg, andre tilbyr en komplett pakke med alle kursdelene. Det er viktig at du leser nøye gjennom hva som inngår i kurset, før du bestiller. Vær også oppmerksom på at truckførerkursene ikke er momsbelagt.
Hvis du velger å ta modulene enkeltvis, må du også regne med avgiften på rundt 500 kroner for å få utstedt kompetansebeviset ditt fra sentralregisteret. Velger du en komplett pakke, er dette inkludert i prisen. For de aller fleste som skal ta truckførerbeviset, vil det lønne seg å velge en komplett pakke. Hvis vi sammenligner prisene for de forskjellige enkeltmodulene og prisen for en samlet pakke, ser vi at det vil være billigere å velge en komplett pakke. Hvis du imidlertid bare trenger truckførerbevis til for eksempel T1, lønner det seg å kun ta et spesifikt kurs for denne klassen.
En komplett pakke med gjennomgang av de teoretiske delene og den praktiske kjøretreningen, samt teoretiske og praktise prøver og utstedelse av kompetansebevis, koster fra 5.700 til 8.600 kroner. Hvis du heller ønsker å ta de forskjellige modulene eller modulgruppene enkeltvis, er dette også mulig.
Her er en oversikt over noen av de vanligste delkursene og priser for disse:
Ønsker du å ta trucklappen for T6, T7 eller T8 for stortrucker med løftekapasitet over 10 tonn, koster dette rundt 4.000 kroner. Det tilbys også kurs i svært spesielle truckklasser, som teleskoptruck (C1–C2). Opplæringsbedriftene oppgir priser på slike spesielle kurs på forespørsel.
På mange arbeidsplasser kan du havne i en situasjon der du må kjøre truck, og for mange er dette et viktig arbeidsverktøy i hverdagen. Siden det nå er lovpålagt å ha truckførerbeviset for å kunne kjøre truck, er dette yrkesbeviset svært ettertraktet. Om du kan føre opp et truckførerbevis på CV-en, vil det øke sjansene dine betraktelig når du søker jobb.
Hvem som helst kan melde seg på truckførerkursene. Forutsetningene er at du er over 18 år og har førerkort for personbil. Mange av kursene foregår på dagtid i arbeidstiden. Det finnes imidlertid også kurs som går på kveldstid, som kanskje passer bedre hvis du er i jobb, studerer eller har andre forpliktelser på dagtid. I tillegg er det hos enkelte opplæringsbedrifter mulig å få kurset på f.eks. engelsk eller polsk.
Er du 100 % arbeidsledig, kan du ha mulighet til å få kurset dekket av NAV. NAV tilbyr en rekke kurs for å hjelpe folk ut i arbeidslivet, og truckførerkurset er ett av disse. Hvis du allerede er i dialog med en potensiell arbeidsgiver og bare mangler trucksertifikatet for å få jobb der, vil NAV i de aller fleste tilfeller dekke dette for deg. Ta kontakt med ditt lokale NAV-kontor for mer informasjon.
I 2016 kom det en tilføyelse til Forskriften om utførelse av arbeid (§10-4) der arbeidsgiver blir pålagt å gi opplæring på den maskinen som arbeidstakeren skal benytte. Er du ansatt hos en bedrift og får i oppgave å kjøre truck, kan det i mange tilfeller bety at arbeidsgiveren betaler truckførerkurset. Større bedrifter med mange ansatte som skal kjøre truck, organiserer ofte truckførerkurs internt i bedriften. Da samler de en gruppe medarbeidere som skal ha kurset og leier inn en opplæringsbedrift som kommer til firmaets lokaler for å holde kurset der.
Med tanke på at du med en truck kan håndtere en last på opptil 10 tonn, sier det seg selv at det er viktig at du behersker både trucken og håndteringen av lasten, for å unngå skader og uhell. Skader på maskiner og last kan være svært kostbare for firmaet, men personskader, enten på deg selv eller andre, kan få enda større konsekvenser. Sørg derfor for å følge godt med på kurset og få med deg innholdet.
Du kan velge flere ulike tilnærminger for å ta truckførerbeviset, men du må uansett gjennom en teoretisk opplæring og praktisk kjøretrening. Det er svært viktig at du vet hvilken klasse du ønsker truckførerbevis for, før du melder deg på et kurs, siden det tilbys kurs i forskjellige klasser.
For mange vil en komplett kurspakke der all teorien og den praktiske opplæringen inngår, være veien å gå. Disse kursene løper over fem arbeidsdager, og etter bestått teoretisk og praktisk prøve får du tilsendt kompetansebeviset ditt – altså truckførerbeviset. De fleste kursene gir truckførerbevis for klassene T1, T2 og T4. Skal du ha kursbevis for klassene T3 og T5, må du i de fleste tilfeller opplyse om dette, for å sikre at opplæringsstedet har riktig truck.
Det er også fullt mulig å ta de forskjellige modulene hver for seg hvis du bare trenger enkelte kurs, for eksempel for å komplettere tidligere utdanning.
Den teoretiske delen, modul 1.1, som er felles for alle som skal tar kurs innen kran, truck og anleggsmaskiner, er obligatorisk for alle som skal ta truckførerbeviset. Denne modulen har en varighet på 8 timer med egen avsluttende prøve, og den kan tas helt uavhengig av resten av truckførerkurset. På denne måten kan de som allerede har kursbevis innen andre typer maskiner, gå rett på de truck-spesifikke modulene og slippe å gjenta kursdeler de allerede har. Dette forutsetter at kursbeviset ikke er eldre enn tre år.
Hvis du skal ha truckførerbevis i klasse T1, kan du ta dette på én dag. Påkrevd forkunnskap for å ta kurset er at du har gjennomført modul 1.1. Truckførerkurset for klasse T1 omfatter trekk- og skyvetrucker, plattformtruck, palletrucker og lavtløftende plukktrucker. Disse brukes mye i butikker, for eksempel til å ta imot varer fra lastebil. Trenger du kun truckførerbevis i klasse T1, tar du dette fremfor å ta hele pakken.
Modul 2.2 er teoridelen for klassene T1-T5. Forkunnskap for å ta kurset er gjennomført modul 1.1. Teoridelen varer i to dager, og fører til kursbevis for den teoretiske delen av truckførerbeviset. Deretter må den praktiske delen gjennomføres for å få kursbeviset for den praktiske delen av truckførerbeviset.
Mange tilbyr også det som kalles en “truckførerbevis-grunnpakke”. Dette består av de tre første modulene i kurset, altså 1.1 (åtte timer), 2.2 (14 timer) og 3.2 (seks timer). Her kreves det ingen forkunnskaper og kurset avsluttes med to teoretiske prøver på én time hver.
Modul 4.2 er den praktiske kjøreopplæringen på trucken. Forkunnskap for dette kurset er gjennomført modul 1.1, 2.2 og 3.2. Den praktiske kjøretreningen kan gjennomføres på to forskjellige måter. Du kan enten ta den i regi av et opplæringssted der du kjører i deres øvingslokaler. Her kjører du på øvingsbaner med og uten last. Det andre alternativet er en såkalt fadderavtale der du får kjøretreningen internt på arbeidsplassen din under veiledning av en fadder. Opplæringen varer i 20 timer ved intern kjøretrening i bedriften, og 14 timer hos opplæringsbedriften. Modulen avsluttes med en praktisk prøve på to timer.
Hvis du ønsker truckførerbevis for trucker med løftekapasitet over 10 tonn, altså T6, T7 og T8, så inneholder også disse kursene en teoretisk del og en praktisk del. Den teoretiske delen varer en dag og avsluttes med en prøve på en time. Den praktiske delen kan gjennomføres internt i firmaet der du jobber med fadderordning, eller på bane hos opplæringsbedriften. Velger du fadderordningen, er denne delen på 20 timer. Hos opplæringsbedriften er varigheten 14 timer.
For å kjøre opp innen klasse T6 må du ha hatt beviset for T5 i minst ett år og benytte trucker i klasse T5 i ditt daglige arbeid. For å kjøre opp innen klasse T7-T8 må du kompetansebevis for klasse T4 i minst ett år og praktisere kjøring med truck i klasse T4 i det daglige arbeidet.
Det er et krav om at opplæringsbedrifter som gir opplæring på maskiner, inkludert trucker, skal være sertifiserte. Du finner en liste over godkjente bedrifter på nettsiden til Samarbeidsgruppen for sertifiseringsorganer. Opplæringen følger egne opplæringsplaner for det aktuelle arbeidsutstyret. Dette finner vi igjen i de fire modulene som truckførerkurset er delt inn i.
Det finnes mange kjøreskoler eller opplæringsbedrifter å velge mellom. Hvis du har spesielle preferanser, som at undervisningen skal være på engelsk eller på kveldstid, kan du søke spesifikt på nettet etter kjøreskoler som tilbyr dette. Kanskje ønsker du en skole som kan komme til ditt firma og gi opplæring til flere av dine ansatte samtidig? Eller kanskje du har spesielle preferanser med tanke på hvor opplæringen skal foregå? Slike preferanser er med på å avgjøre hvilken opplæringsbedrift du bør velge.
Det finnes flere store, landsdekkende kjøreskoler som tilbyr opplæring flere steder i Norge. Disse kjører gjerne regelmessige kurs, og forskjellige typer truckførerkurs, slik at det er lett å finne et kurs som passer hos disse. Det finnes også mindre aktører som tilbyr opplæring lokalt i en region eller i enkelte byer/tettsteder.
Norsk Fagutdanning AS er en kompetanse- og utdanningsbedrift som tilbyr opplæring, kurs, etter- og videreutdanning, samt rådgivning til enkeltpersoner, privat og offentlig næringsliv over hele landet. Bedriften tilbyr et stort antall forskjellige kurs og tilpasser også kurs og etterutdanning etter kundens ønske. Norsk Fagutdanning har også utviklet et unikt konsept med mobile klasserom, eller undervisningsbiler, for en del av kursene som krever praktisk opplæring.
Komplettkurs AS er en sertifisert opplæringsbedrift i Tromsø, som tilbyr sikkerhetsopplæring på anleggsmaskiner, personløftere og trucker, både over og under 10 tonn. Komplettkurs AS tilrettelegger undervisningen til hver enkelt elev, og opplæringsansvarlig har pedagogisk bakgrunn og erfaring med å tilrettelegge for elever med lese- og skrivevansker. Bedriften holder hovedsakelig kurs for små og store bedrifter innen industri og anlegg, samt enkeltpersoner. De fleste kursene holdes i Tromsø, men bedriften tilbyr også enkelte kurs andre steder i landet, som Moss, Sandefjord og Heimdal.
Jungheinrich Norge AS er en stor industribedrift med over 50-års erfaring med truck og lager i Norge. Som en ledende leverandør av gaffeltrucker, lagerinnredninger og servicetjenester har bedriften bred erfaring fra både en praktisk og teoretisk tilnærming. Jungheinrich tilbyr opplæring i Oslo, Bergen, Trondheim og Sandnes. Lærebøker og teoriprøver er også tilgjengelig på engelsk og polsk, for den som ønsker det.
Team Truckservice AS driver opplæring innen truck, kraner og anleggsmaskiner med mer. Bedriften er sertifisert og følger fagplanene for de forskjellige kursene. Dette er en rutinert bedrift som har vært på markedet siden 1977. Bedriften holder til i Tønsberg, men leverer kurs over hele landet ved behov. De tilpasser også kursene etter kundens ønsker og kan holde kurs både på dagtid, på kveldstid og i helgene, og på engelsk.
Flere tilbydere har nå utviklet digitale versjoner av den teoretiske undervisningen, altså modul 1.1 og 2.2. Dette gjør at det er mulig å ta de teoretiske kursene på nettet, fremfor å måtte reise til opplæringsbedriftens lokaler. Slike kurs gjennomføres som en kombinasjon av webinarer og konferanser med dialog mellom kursholder og elever. Ved å velge en slik løsning kan du spare både tid og kostnader til reisen til kursholders opplæringssted. Generelt sett ligger prisene for nettkurs noe lavere enn for de tradisjonelle kursene.
Opplæringsbedriftene tilbyr også ofte andre relevante kurs og utdanningsmoduler, blant annet fadderkurs. For å kunne gjennomføre fadderopplæring internt på arbeidsplassen må firmaet ha eget personale som er godkjent for denne type opplæring. Hvis du ønsker å være fadder for andre som skal ta truckførerbeviset i ditt firma, kan du melde deg på fadderkurset.
Fadderkurset går over en dag og koster i underkant av 2.000 kroner. Du må selv ha kompetansebevis for det utstyret du ønsker å være fadder for, og du må selv ha minst ett års erfaring med truckene du gir veiledning for. Du må ha evnen til å formidle kunnskap, veilede og vurdere kunnskapsnivå hvis du ønsker å være fadder. Ved å ta fadderkurset kan du være en ressurs for bedriften din. Ofte vil firmaet også betale denne utdanningen for de av sine ansatte som ønsker denne tilleggsoppgaven.
Hvis du på et senere tidspunkt skulle ønske å ta kompetansebevis for andre typer løfteutstyr, som kraner og anleggsmaskiner, vil du med truckførerbeviset ditt allerede ha den obligatoriske modulen 1.1. Dette vil altså spare deg for et kurs på karriereveien videre. Ved å gjennomføre truckførerkurset vil du også få mye grunnleggende kunnskap og forståelse for både hvordan store maskiner fungerer, viktige sikkerhetsregler og hvordan last skal håndteres. Dette kan du få god bruk for videre i arbeidslivet, uavhengig av om du kjører truck eller ikke.
Sammenlign pristilbud fra opp til 5 trafikkskoler og finn beste pris.
Gjør et smart kjøreskolevalg