Vil du vite mer om førerkort i klasse A2, og veien til dette? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om A2-førerkortet, derunder priser, intensivkurs, sikkerhetsrutiner, utvidelse fra A1 til A2 og fra A2 til A, og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
A2 er blitt innført som en ny førerkortklasse for mellomtung motorsykkel med maksimal effekt på 47,6 hestekrefter, og er en oppgradering fra førerkort A1 for lett motorsykkel , som du kan ta når du er 16. For å få førerett i denne klassen må du gjennomføre obligatorisk opplæring og avlegge en førerprøve. Dersom du allerede har avlagt prøve i klasse A1, trenger du ikke avlegge ny prøve, men du må ha et obligatorisk kurs for å utvide til A2. Minstealderen for å få klasse A2 er 18 år, og du kan heller ikke oppgradere lappen for A1 før fylte 18 år.
En mellomtung motorsykkel defineres som en med makseffekt på 35 kW, der forholdet mellom effekt og vekt er på høyst 0,2 kW/kg. Du kan kjøre med eller uten sidevogn. Det er ingen restriksjoner på kubikk, kun på effekt- og vektforhold. Motorsykkelen kan heller ikke være "nedtrimmet" til mer enn halvparten av opprinnelig effekt. I tillegg til mellomtung motorsykkel kan du, med dette førerkortet, kjøre moped (klasse AM) og trekke godkjent tilhenger til motorsykkel (med slagvolum over 125 ccm) samt kjøre trehjuls motorsykkel med makseffekt på 15 kW.
Prisen på opplæring i mellomtung MC vil avhenge av hvor raskt du lærer, og om du har noe trening eller kjøreerfaring fra før. Det avhenger selvsagt også av om du allerede har førerkort for klasse A1. Siden behovet for opplæring kan variere fra person til person, er det mange kjøreskoler som skreddersyr opplegg for hver enkelt kandidat. Det er også veldig vanlig at kjøreskoler tilbyr standardiserte pakkeløsninger eller intensivkurs, og her er det mange aktører og løsninger å velge blant. Vær imidlertid obs på at pakkeløsninger ikke alltid vil lønne seg, da du i mange tilfeller vil trenge flere timer enn det pakkene inneholder, og det er verdt å huske at du blir låst til én kjøreskole og betaler alt på forhånd ved en slik løsning.
Hvis du begynner på bar bakke, kan du velge en pakke med kjøretimer og nødvendige kurs, samt leie av motorsykkel til førerprøven, og da må du som regel beregne mellom 20.000 og 30.000 kroner for A2. De fleste kjøreskolene har komplette pakker på rundt 23-25.000 kroner, med enkelte avgifter som tilkommer i tillegg. Det finnes imidlertid også egne oppgraderingspakker fra A1 til A2, som kan være svært gunstige; disse ligger på mellom 11.000 og 15.000 kroner. men da må du også beregne merkostnadene for først å ha tatt lappen for A1. I tillegg finnes det oppgraderingspakker for å oppgradere fra klasse A2 til A, som er enda gunstigere; disse ligger på mellom 5.000 og 10.000 kroner, avhengig av om du stiller med egen sykkel eller ikke. Du slipper da også oppkjøringen.
En kjøretime for mellomtung motorsykkel varer i 45 minutter og koster normalt mellom 800 og 1.000 kroner. I tillegg kommer det kostnader til Statens vegvesen i forbindelse med oppkjøring og teoriprøve. Det kan også tilkomme ekstrakostnader for å gjennomføre noen av de obligatoriske trinnene i helgen eller på helligdager. Det kan dessuten være store forskjeller i prisnivå både mellom de ulike byene og internt mellom kjøreskoler i Norge. Det er derfor lurt å sammenligne flere alternativer før du velger aktør. Det er verdt å bruke god tid på dette, for å sikre at du får en konkurransedyktig pris. Husk at det kan være lurt å budsjettere med noen ekstra kjøretimer også, i tilfelle du får behov for dette. Du bør også legge inn en buffer i tilfelle teori- eller førerprøven ikke blir godkjent på første forsøk.
Dersom du har anledning til å øvelseskjøre privat, kan det være mange kroner å spare både før og underveis i treningsperioden. Allier deg gjerne med en venn eller bekjent som allerede har førerkort for mellomtung motorsykkel, og benytt deg av deres hjelp og ekspertise. Motorsykler kan også være svært kostbare, så det kan være lurt å begynne med å øvelseskjøre med en du har lånt.
En av hovedgrunnene til å utvide til A2 er at motorsykkellappen ikke er innlemmet i billappen, førerkort klasse B. Om man ønsker å kjøre både motorsykkel og bil, er separat førerkort for klasse A2 for det første nødvendig, og dessuten et godt steg på veien mot førerkort klasse A for tung motorsykkel. Stadig flere oppdager også gledene ved å kjøre motorsykkel. Det kan være et mer effektivt og raskere fremkomstmiddel i tett trafikk, du kommer enklere frem, du har mange muligheter for nye opplevelser og kan også kjøre steder der det ikke nødvendigvis er så fremkommelig for biler, og det kan også være et mer miljøvennlig - og ikke minst billigere - alternativ til bilkjøring. Men merk at tunge motorsykler ikke akkurat er kjent som noen miljø-yndlinger.
Noen vil antagelig bekymre seg for økt risiko for å havne i ulykker. Men ifølge Norsk Motorcykkel Union er ulykkesrisikoen redusert med ca 90 % de siste 15 årene, og Norge er kjent som verdens sikreste land å kjøre motorsykkel i. Man skal imidlertid ta seg god tid til opplæring og sikre at utstyr og ferdigheter er tilstrekkelig gode og i henhold til regelverket. Statens vegvesen oppfordrer til å øvelseskjøre mye og ofte, både privat og på trafikkskole, fordi dette reduserer risikoen for å havne i trafikkulykker.
Når det gjelder motorsykkellappen, kan du gå gradene fra lett til tung på en svært effektiv måte, og det er både tid og penger å spare med den såkalte toårsfristen. Hvis du har hatt lappen for A1 i to år, kan du ta en billigere påbyggingspakke for å oppnå A2. De fleste tar førerkort for lett motorsykkel når de er svært unge, gjerne når de er 16 år, og da kan 20.000-30.000 kroner være mye penger, så det kan også lønne seg å vente med å kjøre motorsykkel til man er litt eldre og kan begynne rett på A2. Mange ønsker imidlertid friheten en lett motorsykkel fører med seg, og hvis du tar A1-lappen når du er 16, må du ofte ut med bare 10.000 kroner for å utvide til A2 når du er 18, og da trenger du heller ikke betale for ny oppkjøring. Etter en ny “læretid” på to år med mellomtung motorsykkel kan du utvide til tung motorsykkel, det vil si at du kan utvide til klasse A allerede når du er 20 dersom du tar klasse A2 når du er 18. Ellers er minstealder for førerkort for tung motorsykkel 24 år.
Kort fortalt må du, for å skaffe deg A2 førerkort, være fylt 18 år samt ha gjennomført trafikalt grunnkurs. Dersom du allerede har førerkort for lett motorsykkel, vil du allerede ha avlagt førerprøven for motorsykkel, og denne skal du ideelt sett kun trenge å avlegge én gang. Så, hverken for påbygging til A2 eller A vil du trenge mer enn et obligatorisk påbyggingskurs ved en fritt valgt trafikkskole. Dette fordrer at du følger regelen om minimum to års erfaringstid.
Trafikalt grunnkurs: Før du kan starte på opplæringen, må du gjennomføre trafikalt grunnkurs. Dette er ikke nødvendig om du allerede har gjennomført det eller innehar førerrett for en annen førerkortklasse. For å kunne avlegge teoretisk prøve og bestille praktisk førerprøve må du ha levert søknad om førerkort. Dette gjøres enklest ved å logge deg inn på nettsidene til Statens vegvesen og fylle ut søknaden der.
Teoretisk prøve: Denne kan avlegges før opplæringen starter og gjennomføres ved en av Statens Vegvesens trafikkstasjoner. Besøk nettsidene til Statens vegvesen for informasjon om åpningstider for teoriprøven på din lokale trafikkstasjon. Det finnes også digitale tjenster, som Bestått.no, som du kan bruke for å forberede deg til teoriprøven.
Øvelseskjøring: Øvelseskjøring kan finne sted fra og med to år før alderskravet til førerkortet, det vil si fra og med fylte 16 år for A2. For øvelseskjøring med motorsykkel gjelder det litt andre regler siden man ikke kan være to i kjøretøyet, slik man kan i en bil. Sørg for å ha refleksvester merket med rød “L” samt fungerende toveiskommunikasjon og kjøretøy i riktig førerkortklasse. Ledsager må kjøre mellomtung eller tung motorsykkel, og øvelseskjøringen må foregå i trygge former. På bane eller på et avsperret område kan du kjøre alene så fremt den som er med, ser deg hele tiden og kan instruere deg. Skal du øvelseskjøre på normal vei, må du ha med deg en ledsager. Ledsager kan kjøre med én elev om gangen og skal sitte på motorsykkelen sammen med deg så fremt sykkelen er godkjent for dette, eller følge etter på mellomtung eller tung motorsykkel
Obligatorisk opplæring: Denne består av et tretimers kurs med teori og refleksjon rundt det å være en motorsyklist. Når du har bestått teoriprøven på trafikkstasjonen, gjennomført all obligatorisk opplæring og oppnådd læreplanens mål, er du klar for den praktiske førerprøven.
Oppkjøring: Oppkjøringen tar 65 minutter og består av to deler, en ferdighetsprøve og en trafikal prøve. Ferdighetsprøven består av en sikkerhetskontroll og en kontroll av selve motorsykkelen, samt kjøring på et lukket område der du får fem oppgaver du skal løse. Du får vite om du bestod eller ikke med en gang prøven er ferdig, og du får en skriftlig begrunnelse for resultatet som du kan ta med deg.
Det finnes et bredt utvalg av kjøreskoler i Norge og svært mange som tilbyr opplæring innen motorsykkelklassene. Ved valg av kjøreskole er det viktig ikke bare å se på prisen, men også kvaliteten på opplæringen for motorsykkel. Beliggenhet er selvsagt også en avgjørende faktor for mange. Lang reisevei kan være både dyrt og upraktisk, men også kanskje verdt å investere i, om skolen er god nok.
Det første du bør gjøre, er å finne en godkjent skole: En trafikkskole skal by på kvalitet og profesjonalitet. Sjekk alltid referanser, og vær forsiktig med forhåndsbetaling. Statens vegvesen har en egen nettside der du kan sjekke hvorvidt kjøreskolen du har sett deg ut, er godkjent. Hør gjerne med venner eller forhør deg på MC-forum på nettet for å få tips om gode kjøreskoler. Du kan også benytte deg av nettjenester der du kan søke opp skoler i nærheten og se hvordan andre har vurdert trafikkskolene samt ta kontakt med skolen direkte for å få mer informasjon.
Be om å få se en plan for opplæringen: Det skal føles trygt og sikkert når du gjennomfører opplæring i trafikken. Trafikkskolen skal tilrettelegge undervisningen for den enkelte; du skal få personlig oppfølging og undervisning som er tilpasset ditt nivå. Skolen skal følge en læreplan som forklarer opplæringens innhold, fremdrift og mål.
Kontakt flere skoler: Slik får du et godt grunnlag for å sammenligne både kvalitet og pris. Søk på nettet og gjør grundig forarbeid før du bestemmer deg for å kontakte de aktuelle tilbyderne. Velg om du vil ta kontakt på mail eller telefon; de fleste kjøreskoler har bemannet telefon i ukedagene, om du foretrekker dette.
Når du først har opprettet kontakt, kan du drøfte tilpasning av opplæringen din med en av skolens fagpersoner samt avtale planen videre. Noen aktører har også digitale løsninger der du kan booke, betale og følge med på opplæringen din samt kommunisere med læreren direkte. Opplæringsperioden baserer seg på hvor mye trening du har fra før, hvor mye tid du kan sette av, og hvilke muligheter du har for å øve mye med en privat ledsager. Det er også mulig å gjøre unna opplæringen som et intensivkurs, dersom dette passer ditt behov best og du er innstilt på å gjennomføre den raskt og med høyt nivå av konsentrasjon. Hvis du er i full jobb eller må bruke mye tid på skole, kan det være greit å gjøre unna opplæringen slik, på en komprimert måte, eller, alternativt, å sette av mer tid slik at du kan gjøre den unna på kvelder og i helger.
Wright trafikkskole er Norges største trafikkskole med 32 trafikkskoler fordelt over store deler av landet. Her tilbys det førerkort for klasse A1, og om du skal utvide til klasse A2 eller A.
Andre kjente kjøreskoler som kan vurderes, er:
Billigst er ikke nødvendigvis best når du skal ta førerkort for motorsykkel; det er ikke alltid at billige kjøretimer gir den billigste opplæringen til slutt. Vær også forsiktig med å betale store beløp før du har gjennomført opplæringen; de fleste kjøreskoler har pakker som ikke kan refunderes om du ikke er fornøyd. Skulle du benytte deg av pakketilbud, så sørg for å undersøke hva som er inkludert i tilbudet. Sørg alltid for å få kvittering, også når du betaler kontant.
Bytt trafikklærer eller trafikkskole hvis du er misfornøyd. I de aller fleste tilfeller vil du forhåpentligvis føle at trafikkskolen er seriøs og gir deg god opplæring, men enkelte ganger kan det bli nødvendig å skifte trafikklærer eller trafikkskole. Ønsker du å bytte til en annen trafikklærer ved samme skole, tar du det opp med trafikkskolens faglige leder. Er du misfornøyd med hele trafikkskolen, kan du bytte skole.
Det viktigste du kan gjøre på veien til førerkort klasse A2, er å stille godt forberedt og øve så mye du har anledning til, før og underveis i treningen, slik at du har de beste forutsetninger til å bestå førerprøven på første forsøk. Husk å tenke trygghet; målet er å bli en trafikant som tar hensyn til både egen sikkerhet og sikkerheten til sine medtrafikanter.
Sammenlign pristilbud fra opp til 5 trafikkskoler og finn beste pris.
Gjør et smart kjøreskolevalg