Vil du vite mer om førerkort klasse C1E? Vet du hva som skal til for å få lov til å kjøre bil med henger, eller om man trenger førerkort for lastebil for å kunne kjøre bobil? Det kan fort bli litt forvirring når man prøver å finne ut hvordan man skal innrette seg for å få lov til å kjøre tyngre kjøretøy med henger. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om å ta førerkort for lett lastebil med henger også kalt klasse C1E. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Rent teknisk gir førerkort klasse C1E rett til å kjøre motorvogn mellom 3500 kg og 7500 kg som er godkjent for transport av høyst åtte passasjerer i tillegg til fører, med henger over 750 kg, så lenge vogntogets totalvekt ikke overskrider 12 000 kg. Førerkort klasse C1E kreves også når bil i klasse B trekker henger med tillatt totalvekt over 3500 kg forutsatt at vogntogets samlede tillatte totalvekt ikke overstiger 12.000 kg. Man må ha bestått førerprøve i klasse C1 for å kunne avlegge tilhengerprøve for lett lastebil med henger (klasse C1E). Aldersgrensen for førerkort klasse C1E er 18 år.
Førerkort klasse C1E kalles lett lastebil med henger. I privat sammenheng er det gjerne aktuelt å vurdere denne klassen dersom man har bobil, campingvogn eller andre hengere som er knyttet til fritidsaktiviteter. Bilprodusentene er klar over utfordringene rundt vekt og førerkortklasser, og det finnes et greit utvalg av bobiler som har en totalvekt på under 3500 kg. Mange opplever likevel at vektgrensen fort blir nådd når man fyller bil og henger med personer, bagasje og andre eiendeler. Med førerkort klasse C1/C1E har man derimot nesten ubegrenset med muligheter, både når det gjelder utvalg av biler, henger og last.
Å kjøre bil med henger er tillatt for flere klasser av førerkort. Det er ofte vekt som legger begrensinger på hva man kan kjøre av motorvogn med henger (vogntog). Nedenfor følger en liten oversikt over hva som er tillatt i de ulike klassene. Legg merket til at oversikten kun har fokus på motorvogn og henger. De ulike klassene kan også tillate kjøring av andre typer kjøretøy enn bil, men det er ikke tatt med i denne oversikten.
Prisen for å få klasse C1E i førerkortet kommer an på hvilke klasser man har fra før. Dersom man allerede har klasse C1 er det ikke så mye som skal til før man kan legge til C1E. Man kan ta de obligatoriske forberedelsene hos en kjøreskole, og det er vanlig at man bestiller en pakke som inneholder alle de elementene man trenger før man kan gjennomføre oppkjøringen.
Veiledende priser for førerkort klasse C1E (dersom man allerede har klasse C1):
Vær oppmerksom på at dersom man ønsker å ta klasse C1E for å jobbe som yrkessjåfør foreligger det krav om yrkessjåførutdanning.
Hvor raskt man kan oppnå klasse C1E kommer an på hvilke klasser man allerede har i førerkortet. Man må ha klasse C1 for å få lov til å ta oppkjøring for klasse C1E. Dersom man ønsker å ta klasse C1E, og kun har klasse B fra før, må man derfor forberede seg på litt arbeid.
Klasse C1 kalles lett lastebil, og gjelder for kjøretøy opp til 7500 kg.
Grunnkurs tunge kjøretøy varer 3 timer, og skal gi kunnskap om hva som skiller kjøring med tunge kjøretøy fra kjøring med personbil
Grunnleggende opplæring skal lære fører å mestre kjøretøyet rent kjøreteknisk, uten å måtte rette oppmerksomheten mot andre trafikanter. Læreren må vurdere om man har gode nok ferdigheter til å gå videre til neste trinn.
Trafikal del skal lære føreren å kjøre tilnærmet selvstendig i variert trafikk. Læreren må vurdere om man har gode nok ferdigheter til å gå videre til neste trinn.
Avsluttende opplæring skal sikre at føreren er så god at man kan kjøre på en ansvarlig måte og i god samhandling med andre trafikanter. Denne delen inneholder også kurs i ulykkesberedskap, sikkerhetskurs og lastsikringskurs (22 timer).
Det siste skrittet i prosessen er teoriprøve og oppkjøring.
Når man har bestått oppkjøring for klasse C1 kan man gå videre med klasse C1E. Opplæring til klasse C1E inneholder ingen teoretisk del. Dersom man ikke har kjørt med tung henger tidligere anbefales det at man tar kjøretimer, slik at man får veiledning og blir komfortabel med å kjøre med en slik henger i trafikken. De obligatoriske delene for klasse C1E er som følger:
Dersom man besitter et eldre førerkort med «stempelrettighet» til å føre motorvogn med en totalvekt på inntil 7500 kg er det muligheter for å videreføre rettigheten til å inneha klasse C1/C1E uten ny oppkjøring. Reglene tilsier at man kan fornye klassene uten oppkjøring dersom man har bestått oppkjøring for tunge klasser (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E) enten ved ervervstidspunktet eller senere. Dette gjelder kun dersom man fornyet klassen som opprinnelig var stempelrettighet, med helseattest innen 1. januar 2002.
Ved fornyelse av tunge klasser må man levere helseattest og eventuelt synsattest.
Det finnes mange kjøreskoler som tilbyr opplæring for klasse C1 og C1E. Når man velger skole er det viktig å undersøke om kjøreskolen er godkjent av Statens vegvesen. Man kan finne en liste over godkjente kjøreskoler på deres hjemmesider, vegvesen.no. Dette sikrer at man får riktig obligatorisk opplæring. Det kan også være en god idé å prøve å finne referanser eller anmeldelser av ulike kjøreskoler dersom man har flere alternativer i området. Spør venner og kjente om de kan anbefale en skole, eller les anmeldelser på internett.
Når man skal kjøre motorvogn med henger er det ikke bare viktig å ha riktig klasse i førerkortet, man må også kontrollere de tekniske begrensningene i bilens og hengerens vognkort. I vognkortet kan man se bilen eller hengerens egenvekt, nyttelast og totalvekt. Eksempelvis kan det nevnes at selv om vogntogets totalvekt er under 3500 kg, og tilsynelatende kan trekkes med førerkort klasse B, kan det hende at hengerfeste ikke er dimensjonert for en henger som veier mer enn 750 kg. Det kan derfor være lurt å sette seg inn i betegnelsene som har med vekt og last å gjøre.
Man må aldri overskride de tekniske begrensningene uansett hvilke førerkortklasser man har. Statens vegvesen har en tilhengerkalkulator hvor man kan dobbeltsjekke forholdene dersom man er usikker.
Sammenlign pristilbud fra opp til 5 trafikkskoler og finn beste pris.
Gjør et smart kjøreskolevalg