Vil du vite mer om maskinførerkurset? Er du klar over at det nå er mulig å gjennomføre de teoretiske delene av kurset via nettet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om pris, teori, forskjellene på ulike gravemaskiner og de ulike maskinklassene, praktisk kjøretrening, nettkurs og mye mer. Visste du at du må ha maskinførerkurs hvis du driver gård og betjener gårdsmaskiner? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Alle som skal kjøre anleggsmaskiner i Norge, må ha gjennomgått et maskinførerkurs som leder frem til et kompetansebevis for den aktuelle maskintypen. Dette resulterer i en sertifisert sikkerhetsopplæring for de enkelte maskintypene. Det er en felles teoridel for alle maskintypene, og en praktisk del som varierer fra maskintype til maskintype.
En anleggsmaskin, også ofte kalt masseforflyttingsmaskin, er en maskin konstruert for å løfte eller transportere masse, derunder sand, stein, jord, osv. Dette kan for eksempel være en hjullaster, gravemaskin, doser eller dumper.
I Norge er det i dag påkrevd at alle som betjener anleggsmaskiner, skal ha gjennomført et godkjent maskinførerkurs. De som ikke kan dokumentere gjennomført kurs, har i prinsippet ikke lov til å betjene anleggsmaskiner.
Ifølge Forskrift om utførelse av arbeid er det arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidstakeren har den opplæringen, øvelsen og instruksjonen som er nødvendig for arbeidet som skal utføres. Denne forskriften kan leses i sin helhet på Lovdata på nettet.
Maskinførerkurset består av følgende fire moduler:
I den teoretiske delen av kurset lærer du blant annet om lover og forskrifter, HMS, uønskede hendelser, daglig kontroll, typer og bruksområder, konstruksjon og virkemåte, geoteknikk og stabilitet. Når du har fullført teoridelen, må du bestå en avsluttende skriftlig teoretisk prøve. Den teoretiske prøven for modul 1.1 varer i én time, og den teoretiske prøven for modul 2.1 varer i to timer.
Den praktiske delen av kurset er delt mellom de to modulene 3.1 og 4.1. Den grunnleggende praktiske opplæringen (modul 3.1) tar åtte timer. Modul 4.1 består av 32 timers opplæring i praktisk bruk av den aktuelle maskintypen. Du får opplæring i kjøreteknikk og riktig kjøring, daglig vedlikehold og kontroll av maskinen, samt kjøring på ulike underlag og i forskjellige terreng. Denne delen av kurset avsluttes også med en praktisk prøve der du viser at du behersker den aktuelle maskinen. Den praktiske delen må gjennomføres for hver enkelt maskin du ønsker kursbevis for.
Et maskinførerkurs gir deg som arbeider med anleggsmaskiner, kunnskap om sikker bruk, vedlikehold og daglig kontroll. Kurset skal hjelpe deg med å lære å bruke maskinen slik at uhell og ulykker kan unngås, og du får en bevisst holdning til de farene som kan oppstå. Maskinførerkurset er slik med på å legge til rette for en trygg og sikker arbeidsplass.
Et maskinførerbevis er et yrkesbevis, og dette har du for resten av livet. Det er viktig å være oppmerksom på at at de forskjellige anleggsmaskinene tilhører forskjellige klasser, og du må være sertifisert innen riktig klasse for å kjøre de respektive maskinene. Har du maskinførerbevis i én klasse, betyr ikke det at du har lov til å kjøre alle typer maskiner. Du må altså vite hvilken type maskin du har behov for å betjene, for å ta riktig maskinførerbevis.
Anleggsmaskinene våre deles inn i seks forskjellige kategorier.
Her er en oversikt over de forskjellige maskinklassene:
For mange vil det være mest aktuelt å ta maskinførerkurset som en komplett pakke. Ved å kjøpe en kurspakke får du alt du trenger, inkludert teori, praksis og utstedt kompetansebevis. Du kan selv velge om du vil ta kurset for én eller flere maskintyper.
Du får kun kursbevis for den maskintypen du tar den praktiske opplæringen i. Skal du ha kompetansebevis for flere maskiner, må du ta den praktiske delen av kurset, på 32 timer, for hver maskintype du skal lære å betjene.
Prisen for en komplett kurspakke med oppkjøring på en maskintype ligger på mellom 13.000 og 17.000 kroner. Dette inkluderer den praktiske kjøretreningen i kursholderens lokaler og kompetansebeviset etter bestått eksamen. Velger du å kjøre opp på flere maskiner hos samme kursholder, må du regne med et påslag på rundt 5.000 - 8.000 kroner per maskintype.
For noen vil det være aktuelt å bare ta de teoretiske kursene hos en kursholder og gjennomføre den praktiske kjøretreningen via en fadderordning i egen bedrift. Velger du å bare ta de teoretiske modulene 1.1 og 2.1 hos kursholder, koster disse fra 5.000 til 7.000 kroner.
Den praktiske grunntreningen på åtte timer må i de fleste tilfeller også gjennomføres hos kursholder. For en maskintype koster dette rundt 1.700 kroner, for to maskintyper ca 3.000 kroner og for tre maskintyper ca 4.500 kroner.
Du kan velge å ta maskinførerkurset med fadderordning i egen bedrift. Kurset koster da ca 8.000 kroner. Dette inkluderer modulene 1.1, 2.1 og 3.1. Kjøretreningen på modul 4.1 utføres i firmaet ditt sammen med en godkjent fadder som gir deg den nødvendige opplæringen i bruken av den aktuelle maskinen. Velger du denne løsningen, tilkommer det også et gebyr for oppkjøring på 1.000 kroner per maskintype og cirka 500 kroner for kompetansebeviset.
Ønsker du å gjennomføre den praktiske kjøretreningen (modul 4.1) hos kursholder, uten de teoretiske kursene, er dette også godt mulig. Disse praktiske kursene inneholder gjerne også modulen 3.1. Du trenger imidlertid å ha gjennomført kursmodulene 1.1 og 2.1, og å ha bestått de to teoretiske prøvene, før du kan begynne på den praktiske kjøringen. Praktisk opplæring innen én maskintype koster rundt 10.000 kroner, to maskintyper koster rundt 18.000 kroner og tre maskintyper ligger på rundt 23.000 kroner.
Siden det i dag er lovpålagt å ha maskinførerbeviset for å få lov til å kjøre anleggsmaksiner, er dette yrkesbeviset svært ettertraktet. Kan du føre opp et maskinførerkurs på CV-en, vil sjansene dine øke betraktelig når du søker jobb innenfor et fagfelt der anleggsmaskiner er en del av de daglige arbeidsverktøyene.
Hvem som helst kan melde seg på et maskinførerkurs. Du må være minst 17 år for å begynne på kurset, men du kan ikke kjøre opp før du fyller 18 år. Det er imidlertid ikke noe krav om at du må ha førerkort for bil.
Mange av kursene foregår i arbeidstiden på dagtid. Det finnes imidlertid også kurs som går på kveldstid og i helgene, som kanskje passer bedre hvis du er i jobb, studerer eller har andre forpliktelser på dagtid. I tillegg er det hos enkelte opplæringsbedrifter mulig å få kurset på andre språk, for eksempel engelsk eller spansk.
Det har også den siste tiden dukket opp flere kursholdere som tilbyr de teoretiske delene av maskinførerkurset som nettkurs. For mange kan dette både være en svært praktisk ordning og et rimeligere alternativ enn de tradisjonelle klasseromskursene. Du trenger da ikke reise til kursholderens lokaler hvis du bor et stykke unna nærmeste kurssted. På denne måte kan du redusere reisekostnadene. I tillegg er gjerne nettkursene litt rimeligere enn de tradisjonelle kursene.
Med tanke på at du med en anleggsmaskin kan håndtere en last på flere tonn, sier det seg selv at det er viktig at du behersker både maskinen og håndteringen av lasten, for å unngå skader og uhell. Skader på maskin og last kan bli svært kostbare for firmaet, men personskader, enten på deg selv eller andre, kan få enda større konsekvenser. Sørg derfor for å følge godt med på kurset og få med deg innholdet.
Det er i dag også lovpålagt å ha godkjent både teoretisk og praktisk maskinføreropplæring for håndtering av maskiner i landbruket. Dette er fordi antallet ulykker innen landbruket er økende, og mange av ulykkene skjer ved håndtering av store og tunge maskiner. Det er i tillegg viktig at du sørger for opplæring innen arbeidsvarsling og varme arbeider, siden disse fagfeltene også er lovpålagt for de som driver jordbruk. Hvis du opplever et uhell og ikke har den nødvendige kompetansen, kan dette få konsekvenser ved et eventuelt forsikringsoppgjør.
Den første teoretiske modulen, 1.1: Arbeidsmiljø, ansvar og konsekvenser, er en obligatorisk fellesmodul for alle som skal ta kurs innen anleggsmaskiner, trucker og kraner. Hvis du har truckførerbevis fra før, trenger du ikke ta denne delen av kurset en gang til. Modulen varer én arbeidsdag og inkluderer en avsluttende teoretisk prøve på slutten av dagen.
Modulen inneholder:
Den andre modulen, 2.1: Sikkerhet, ansvar og vedlikehold, er den teoretiske fellesdelen som gjelder for alle typer anleggsmaskiner. Denne modulen består av 24 timer med undervisning og går vanligvis over tre arbeidsdager. Det kreves at du har fullført og bestått modul 1.1. før du kan begynne på denne modulen. Eksamen varer i to timer, og du må bestå prøven for å kunne gå videre til den praktiske opplæringen for maskiner.
Modulen inneholder:
Når de teoretiske delene av kurset er gjennomført og bestått, kan du gå videre til den praktiske opplæringen innen den maskintypen du skal ha kompetansebevis for. Den praktiske opplæringen er fordelt på to kurs. Modul 3.1 er et åtte timers innføringskurs, og modul 4.1 er et kurs på 32 timer med praktisk opplæring innen den aktuelle maskintypen.
Den tredje modulen, 3.1 Grunnleggende praktisk opplæring, skal forbedre grunnleggende kunnskap og praktiske ferdigheter ved bruk av anleggsmaskiner, slik at bruksulykker kan unngås.
Modulen inneholder:
Den fjerde modulen, 4.1. Praktisk kjøreopplæring, dreier seg i hovedsak om mengdetrening med den aktuelle maskintypen. Opplæringen kan enten foregå i opplæringsbedriftens lokaler eller på egen arbeidsplass med fadderordning. Opplæringen avsluttes med en oppkjøring som må bestås for at du skal få kompetansebevis.
Modulen inneholder:
Etter gjennomført praktisk eksamen får du karakteren Bestått eller Ikke bestått. For å få kompetansebevis må du bestå prøven. Det vil være en sensor fra en godkjent opplæringsbedrift som gjennomfører prøven med deg og vurderer om du har de nødvendige ferdighetene for å få kompetansebeviset.
Det er et krav om at opplæringsbedrifter som gir opplæring for maskiner, inkludert anleggsmaskiner, skal være sertifiserte. Du finner en liste over godkjente bedrifter på nettsiden til Samarbeidsgruppen for sertifiseringsorganer. Opplæringen følger egne opplæringsplaner for det aktuelle arbeidsutstyret. Dette finner vi igjen i de fire modulene som maskinførerkurset er delt inn i.
Det finnes mange opplæringsbedrifter som tilbyr maskinførerkurs rundt om i landet. Men hvis du bor et stykke utenfor de mer sentrale stedene, kan reisen til kursstedet bli lengre. For noen vil det være nødvendig med hotellovernatting siden kursene går over flere dager. I disse tilfellene kan det være aktuelt å ta de teoretiske delene av kurset som nettkurs for å spare tid og penger.
Er du ansatt i en større bedrift og blir pålagt av arbeidsgiveren din å ta et maskinførerkurs, vil arbeidsgiveren i mange tilfeller leie inn personell fra en opplæringsbedrift som kommer til lokalene der dere jobber for å både holde de teoretiske og de praktiske kursene. Da er dere gjerne flere i samme bedrift som skal ta kurset samtidig, og arbeidsgiveren din kan allerede ha avtaler med opplæringsbedrifter som benyttes til dette.
Skal du ta et maskinførerkurs på egen hånd, må du selv velge hvilken kurstilbyder du vil benytte. Ved å søke på nettet finner du informasjon om hvilke opplæringsbedrifter som tilbyr kurs. De vanligste kursene er for M2, M4 og M6. Hvis du skal ta et av de andre kursene, må du sjekke spesifikt at kursholder tilbyr kurs i disse maskintypene. Det er lurt å tenke gjennom hva som er av størst betydning for deg: Er det viktig at kurset går på kveldstid? Vil du helst ha kurset på et annet språk enn norsk? Dette kan være viktige søkekriterier når du leter etter en kurstilbyder.
Her er en oversikt over noen opplæringsbedrifter som tilbyr opplæring av maskinførere:
Maskinkurs AS er en av Norges ledende bedrifter innen sertifisert sikkerhetsopplæring. Firmaet tilbyr kurs både for truck, kran og maskin. De holder til i Bergen, men underviser over hele landet og holder mange bedriftsinterne kurs. Instruktørene har solid yrkesfaglig bakgrunn, og innholdet i kursene vurderes kontinuerlig opp mot endringer i lover og bestemmelser.
Inovera Kompetansesenter holder til i Mo i Rana og tilbyr kurs for kompetanseheving innen bygg, anlegg og industri. I tillegg til hovedkontoret i Mo i Rana, har de også underavdelinger i Glomfjord og Mosjøen. Firmaet har vært i drift siden 2015 og tilbyr en rekke forskjellige kurs, deriblant maskinførerkurs. De tilbyr kurs både i egne lokaler, internt hos bedrifter og på nettet som fjernundervisning.
Norsk Trafikksikring AS er en totalleverandør av tjenester innen arbeidsvarsling. De tilbyr blant annet komplette kurs for maskinførere. Firmaet er hjemmehørende på Østlandet, men tilbyr kurs over hele landet. De tilbyr jevnlig nye kurs, ofte flere per måned, så påmeldingen er fleksibel. Du finner mer informasjon og detaljer på nettsiden deres, alt fra konkrete priser til innhold til kursdatoer.
Vancowill AS er en sertifisert opplæringsbedrift som tilbyr kurs innen en rekke fagfelt, blant annet gjennomfører de maskinførerkurs. De tilbyr kurs på norsk, engelsk og spansk. Firmaet har egne lokaler i Trondheim og Sandefjord, men har gjennom samarbeid også mulighet til å holde kurs i Oslo, Stavanger, Bergen og Kristiansand. De tilbyr i tillegg bedriftsinterne kurs over hele landet. Alle de teoretiske delene av deres kurs foregår nå digitalt.
Trygg Kurs AS tilbyr en rekke kurs over hele Norge. Firmaet legger vekt på å gjennomføre pedagogiske og lettfattelige kurs som følger de relevante fagplanene. Instruktørene skilter med faglig kompetanse og gode undervisningsevner. Trygg Kurs har kurslokaler sentralt i Oslo og på Holmen, der det i tillegg til kurslokaler også er øvelsesrigg og arealer for praktisk trening.
Opplæringsbedriftene tilbyr også ofte andre relevante kurs og utdanningsmoduler, blant annet fadderkurs. For å kunne gjennomføre fadderopplæring internt på arbeidsplassen må firmaet ha eget personale som er godkjent for denne type opplæring. Hvis du ønsker å være fadder for andre som skal ta kompetansebeviset for en anleggsmaskin i ditt firma, kan du melde deg på fadderkurset.
Fadderkurset går over én dag og koster i underkant av 2.000 kroner. Du må selv ha kompetansebevis for det utstyret du skal benytte i opplæringen som fadder, og du må ha minst ett års erfaring med maskinen du gir veiledning innen. Du må også ha evnen til å formidle kunnskap, veilede og vurdere kunnskapsnivåer dersom du ønsker å være fadder for andre.
Hvis du på et senere tidspunkt skulle ønske å ta kompetansebevis for andre typer maskiner, som kraner eller trucker, vil du med maskinførerbeviset ditt allerede ha den obligatoriske modulen 1.1. Dette vil altså spare deg for et kurs på karriereveien videre. Ved å gjennomføre maskinførerkurset vil du også få mye grunnleggende kunnskap og forståelse for både hvordan store maskiner fungerer, viktige sikkerhetsregler og hvordan last skal håndteres. Dette kan du få god bruk for videre i arbeidslivet, uavhengig av om du kjører anleggsmaskiner eller ikke.
Sammenlign pristilbud fra opp til 5 trafikkskoler og finn beste pris.
Gjør et smart kjøreskolevalg