Vil du vite mer om mørkekjøring? Kan man kjøre om natten uten å ha gjennomført mørkekjøringen? Og enda viktigere: kan man få førerkort uten å ha fullført dette kurset? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om opplæringen som kalles trafikant i mørket, derunder priser, regler, koblingen til trafikalt grunnkurs, hvorfor du trenger akkurat dette kurset og hvilket utbytte du skal få av det, og mye mer. Følg våre råd, og unngå de vanligste feilene.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Mørkekjøring, eller trafikant i mørket som dette kurset også kalles, er en del av kjøreopplæringens første og innledende del, nemlig trafikalt grunnkurs, og gjennomføres i en bil ute på veien i reelle trafikksituasjoner. Kurset går over tre timer og er obligatorisk for alle som skal ta førerkort i Norge. Man trenger bare å ta kurset én gang. Mørkekjøringen kan kun gjennomføres i perioden 1. november til 15. mars, fordi kurset først og fremst skal forberede elevene på kjøring på den mørke tiden av året. Det er trafikklæreren som kjører, mens eleven er passasjer. En del trafikkskoler refererer derfor til mørkekjøring som mørkekjøringsdemonstrasjon.
Formålet med kurset er at eleven skal lære:
Dersom man gjennomfører trafikalt grunnkurs i perioden 16. mars til 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, er beviset man får som dokumentasjon på at man kan øvelseskjøre, kun gyldig mellom 16. mars og 31. oktober. For å kunne øvelseskjøre i perioden 1. november til 15. mars må man først gjennomføre mørkekjøring. Når man har gjennomført mørkekjøringen, får man tilsendt et nytt bevis fra Statens vegvesen som gjelder hele året. Dersom man får utstedt førerkort uten å ha gjennomført trafikant i mørket-kurset, er førerkortet kun gyldig frem til 31. januar påfølgende år, og man må gjennomføre mørkekjøringen for å få permanent førerkort.
Personer mellom 15 og 25 år må gjennomføre trafikalt grunnkurs før de kan begynne med øvelseskjøring og den videre opplæringen for førerkort. Trafikalt grunnkurs gjennomføres ved en trafikkskole, og koster som regel rundt 3.000 kroner. Dersom man fullfører trafikalt grunnkurs i perioden 16. mars til 31. oktober, er det ikke mulig å inkludere mørkekjøringen. Hvis man melder seg på et kurs i denne perioden, bør man derfor undersøke om prisen inkluderer mørkekjøring. Hvis prisen ikke inkluderer mørkekjøring, må man bestille dette utenom på et senere tidspunkt, og prisen vil mest sannsynlig bli noe høyere enn om man bestiller en pakke der alle elementer er inkludert. Dersom prisen inkluderer mørkekjøring, vil man ha mulighet til å fortsette kjøreopplæringen frem til 31. oktober, og så komme tilbake til trafikkskolen og delta kun på mørkekjøring, en gang i løpet av perioden 1. november til 15. mars.
De som allerede har fylt 25 år når de begynner på kjøreopplæringen, trenger ikke gjennomføre alle elementene i trafikalt grunnkurs. Da er det kun fire timer med førstehjelp og tre timer med mørkekjøring som er obligatorisk. Førstehjelpskurs koster som regel opp mot 1.000 kroner, og mørkekjøringen ligger på rundt 2.000 kroner. Mange trafikkskoler tilbyr en pakkepris for trafikalt grunnkurs for personer over 25 år. En slik pakke inneholder kun to elementer, og prisen er ikke vesentlig lavere enn om man bestiller kursene hver for seg.
De fleste trafikkskoler tilbyr trafikalt grunnkurs som en del av et pakketilbud når man skal ta førerkort. Dersom man skal følge hele opplæringen for en gitt førerkortklasse, vil det mest sannsynlig lønne seg å bestille en slik pakke fremfor å betale enkeltelementer hver for seg.
Nedenfor følger en oversikt over noen begrep man treffer på i forbindelse med mørkekjøring og den generelle opplæringen for førerkort.
Mørkekjøring utgjør altså en del av det trafikale grunnkurset, og er obligatorisk for alle som skal ta førerkort, uansett førerkortklasse. Kurset må gjennomføres før man kan ta kjøretimer eller øvelseskjøre privat. Når man har fullført trafikalt grunnkurs, får man et bevis som gir en rett til å øvelseskjøre. Man må være minst 15 år for å få lov til å delta på kurset på en trafikkskole. Hvis man er over 25 år, er man fritatt for deler av trafikalt grunnkurs, men førstehjelp og mørkekjøring er obligatorisk for alle, også de som er over 25 år. Trafikalt grunnkurs går over 17 timer, og skal gi elevene en grunnleggende forståelse av hva det innebærer å være bilfører.
Noen av tingene man går gjennom på kurset, er:
Den delen av trafikalt grunnkurs som heter trafikant i mørket, er det mange som refererer til som “mørkekjøringen”. Kurset varer i tre timer, og utføres kun mellom 1. november og 15. mars. Dette fordi det må være mørkt nok ute til at elevene får et inntrykk av hva det vil si å være nettopp trafikant i mørket.
Den største utfordringen når man kjører i mørket, er den begrensede sikten. Dette gjelder alle sjåfører, men kan være ekstra utfordrende for personer med nedsatt syn. Når man sender inn søknad om førerkort, må man fylle ut en helseerklæring, og dersom man har problemer med synet, kan det være behov for en synstest. I noen tilfeller kan man bli pålagt å bruke briller, eller sterkere briller, når man kjører. I det siste har flere brilleprodusenter markedsført mørkekjøringsbriller. Dette er briller med gule brilleglass som skal være spesielt godt egnet til å motvirke at man blir blendet av elektriske lys om natten. Dessverre mangler det dokumentasjon på at disse virkelig er effektive. Det er derfor anbefalt at man i stedet får tilpassede kjørebriller hos optiker, og at man bruker disse når man kjører, særlig i mørket.
Mørkekjøring, også kalt trafikant i mørket eller mørkekjøringsdemonstrasjon, er obligatorisk for alle som skal ta førerkort i Norge. Man trenger bare å ta kurset én gang, og det er derfor vanlig at man gjennomfører kurset når man tar førerkort for de lette kjøretøyklassene; for å ta lappen for et tungt kjøretøy må man som oftest allerede ha førerkort i en annen klasse. Trafikalt grunnkurs, inkludert mørkekjøring, ble innført i Norge i 2003 som et ledd i forbedringen av kjøreopplæringen og for å redusere antall ulykker der unge førere er involvert. De første årene var kurset obligatorisk for alle, men i 2009 bestemte man at personer som er over 25 år, kun trenger å fullføre førstehjelp og mørkekjøring.
Mørkekjøring arrangeres kun i perioden 1. november til 15. mars. Det er derfor mulig å ta trafikalt grunnkurs uten å gjennomføre mørkekjøring. I slike tilfeller vil man ha tillatelse til å øvelseskjøre, både privat og med kjørelærer, i perioden 16. mars til 31. oktober. Dette vil være dokumentert i beviset man får fra Statens vegvesen. For å få lov til å fortsette kjøreopplæringen etter 1. november må man fullføre mørkekjøring, og man vil da få tilsendt et nytt bevis fra Statens vegvesen som gjelder for hele året. For å få lov til å øvelseskjøre må man ha med seg beviset for fullført trafikalt grunnkurs på trafikkskole, i tillegg til legitimasjon eller førerkort i en annen klasse. Dersom man øvelseskjører uten at dette er med i bilen, og man blir stoppet i en kontroll, kan man bli straffet med bøter for ulovlig øvingskjøring.
Dersom man fullfører hele kjøreopplæringen i perioden 16. mars til 31. oktober, inkludert teoretisk og praktisk prøve hos Statens vegvesen, vil man kunne få utstedt førerkort uten å ha gjennomført mørkekjøringen. Førerkortet vil være gyldig frem til 31. januar i påfølgende år, og man vil ikke kunne fornye det uten å gjennomføre mørkekjøring. Det er viktig å være oppmerksom på at man selv er ansvarlig for å melde seg på og delta på mørkekjøring, og deretter bestille nytt førerkort så snart trafikkskolen har meldt inn kurset til Statens vegvesen.
Fortsetter man å kjøre etter 31. januar påfølgende år uten å fornye førerkortet, kjører man uten gyldig førerkort. Hvis man blir stanset i en kontroll, kan man risikere å få en bot på mellom 8.000 og 9.500 kroner. Blir man stanset mer enn én gang uten gyldig førerkort, kan boten bli enda høyere. Verre er det om man er involvert i en ulykke uten å inneha gyldig førerkort. Uten gyldig førerett vil ikke forsikringen være gjeldende, selv om den er betalt. Det innebærer at man selv er erstatningspliktig for den skade man eventuelt har forårsaket, både på personer, eiendom og kjøretøy.
Betegnelsen mørkekjøring refererer til å kjøre i trafikken når det er mørkt ute. I kjøreopplæringen er det spesielt den mørke årstiden, altså høst og vinter, man har i tankene når man underviser i trygg ferdsel i trafikken i mørket. Det foreligger derfor ingen begrensninger i retten til å kjøre om natten for de som ikke har fullført kurset trafikant i mørket, hvilket vil si at du for eksempel har lov til å øvelseskjøre om natten om sommeren uten fullført mørkekjøring, og du kan kjøre med midlertidig førerkort om natten i sommerhalvåret forut for at du får tatt mørkekjøringen påfølgende vinter.
I 2005 endret man kjøreopplæringen til å bli inndelt i fire trinn, og trafikalt grunnkurs ble innført som første trinn. Tanken bak denne inndelingen er at eleven skal tilegne seg tilstrekkelig kunnskap på ett trinn, før det er mulig å gå videre til et mer avansert trinn. Man ønsker derfor at eleven skal delta på en mørkekjøringsdemonstrasjon før han/hun selv setter seg bak rattet og kjører i mørket.
Kurset trafikant i mørket arrangeres av trafikkskoler. Før man melder seg på et kurs, kan det være lurt å sjekke at skolen er godkjent av Statens vegvesen, da det bare er godkjente skoler som får lov til å arrangere obligatoriske kurs. Statens vegvesen har en liste over godkjente trafikkskoler på sine hjemmesider. Man trenger ikke ta kurset på samme trafikkskole som man tar resten av opplæringen på. Det er nok å gjennomføre kurset på en godkjent trafikkskole. Trafikant i mørket-kurset varer i tre timer.
Det vil være oppmøte på trafikkskolen hvor man starter kurset med én time teori. Vanlige lærebøker om førerkortopplæring vil som regel også dekke teorien om mørkekjøring. Det er viktig å ta til seg den teoretiske kunnskapen, men det er ingen egen prøve for dette kurset. Temaer og spørsmål knyttet til mørkekjøring kan imidlertid dukke opp på den avsluttende teoretiske prøven hos Statens vegvesen.
Deretter vil man kjøre til en bane, eller et annet egnet sted, for å gjennomføre én time med praktiske øvelser. Øvelsene skal foregå på et uteområde med liten eller ingen trafikk. Elevene oppfordres til å delta i kjøredemonstrasjonen og de praktiske øvelsene ved blant annet å velge lys i ulike situasjoner og gjøre risikovurderinger. Både fotgjengere og bilisters perspektiv skal diskuteres. Denne delen kan gjennomføres med inntil seks elever per lærer.
Den siste timen skal brukes til mørkekjøringsdemonstrasjon på vei i reelle trafikksituasjoner. Det vil alltid være kjørelæreren som kjører bilen, og eleven er kun passasjerer. Dette gjelder også i tilfeller der eleven(e) allerede har førerkort. Det skal kun være inntil to elever i hver bil. Mange spør seg om mørkekjøringen egentlig har noen effekt når det bare er en demonstrasjon. Ville det ikke vært mer effektivt å la eleven kjøre selv? Men målet med mørkekjøringsdemonstrasjon er å prøve å påvirke unge elevers holdninger til det å kjøre på veien. Man håper demonstrasjonen vil få elevene til å tenke over at man har mye å lære, også etter at man har fått førerkortet i hånden.
Kurset avsluttes med en samtale mellom elever og lærer om forventninger, mål, oppsummering og refleksjon.
Mørkekjøring skal blant annet gi innsikt i følgende tema:
I noen tilfeller kan kanskje kurset trafikant i mørket virke litt overflødig. Dette gjelder særlig for de som allerede har fått utstedt førerkort og som så må tilbake til trafikkskolen for å overvære en demonstrasjon av kjøring i mørket. Det er fort å tenke at man allerede innehar denne kunnskapen, og at kurset kun utgjør en unødvendig utgift i en kjøreopplæring som allerede er kostbar nok. Da trafikalt grunnkurs ble innført, var hovedpoenget med kurset å få ned antallet ulykker på norske veier. Man så at unge sjåfører var overrepresentert i ulykkesstatistikken, og man trengte tiltak for å snu denne trenden. Ved å la mørkekjøringen være en del av den obligatoriske opplæringen håper man at elevene vil innse at det er vanskeligere å være en god sjåfør enn man kanskje tror. Det er ikke nødvendigvis slik at man er en dyktig sjåfør selv om man har bestått førerprøven.
Som nevnt er kurset trafikant i mørket kun en demonstrasjon av hvordan det er å kjøre med begrenset sikt. Som elev må man ta med seg kunnskapene fra kurset og praktisere dem på veien.
Nedenfor følger noen gode råd om hvordan man kan forberede seg før man skal kjøre i mørket:
Sammenlign pristilbud fra opp til 5 trafikkskoler og finn beste pris.
Gjør et smart kjøreskolevalg