Lurer du på hva trafikkskoler i Trondheim koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på ulike trafikkskoler, derunder skoler i Trondheim, Heimdal og omegn. Vi gir deg den komplette oversikten over hva trafikkskolene tilbyr og hva som utgjør en god trafikkskole, samt prisforskjeller skolene imellom. Lurer du på om du bør velge en pakkeløsning, hvor du finner gratis teorikurs eller hvordan du kan effektivisere veien mot førerkortet? Vi gir deg rådene! Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Man estimerer med at det i gjennomsnitt koster rundt 30.000 kroner eller mer å ta førerkort klasse B. Snittkostnadene ligger på mellom 30.000 og 40.000 kroner. Noen betaler mer, noen betaler mindre. Av totalsummen beregnes det at i underkant av 20.000 kroner går til obligatoriske kurs og eksamensavgifter. Det er verdt å merke seg at kjøretimer kan utgjøre hele 60 % av totalkostnadene. For å redusere disse utgiftene anbefales det at man bruker så mye tid som mulig på øvelseskjøring privat.
Det finnes flere mulige betalingsmodeller for førerkort. De fleste kjøreskoler tilbyr både pakkeløsninger og muligheten til å betale for kostnadene enkeltvis. En pakkeløsning innebærer at man betaler en fast sum for et gitt antall kjøretimer, teori, sikkerhetskurs og eksamener. Det finnes også pakker der det obligatoriske er inkludert, mens de ordinære kjøretimene betales for enkeltvis. Noen tilbyr også timepakker.
Dersom du velger å betale de ulike delene av kjøreopplæringen enkeltvis, er det viktig at du setter deg inn i alle kostnadspostene. For førerkortklasse B må du ut med rundt 1.500 kr for trafikalt grunnkurs, og én kjøretime koster vanligvis mellom 600 og 750 kroner. Du trenger også sikkerhetskurs på vei og bane, som kan koste opp mot 14.000 kroner totalt. Mørkekjøring koster rundt 1.700 kroner, og kurset som tar for seg dine plikter ved et mulig trafikkuhell, kan koste opp mot 800 kroner.
I forbindelse med oppkjøringen må du i 2022 regne med utgifter til leie av bil (ca. 2.300 kroner), utstedelse av førerkort (200 kroner / 90 kroner ved betaling på nett), praktisk prøve (1.150 kroner / 1.110 kroner ved betaling på nett) samt foto (70 kroner).
Det vil i de aller fleste tilfeller lønne seg å velge en pakkeløsning. Hvis du forventer å kunne kjøre mye privat eller hvis du allerede har relativt god kjøretrening, kan det beste være å kjøpe en pakke der det obligatoriske er inkludert. Husk imidlertid på at det kan være store prisforskjeller mellom de ulike kjøreskolene. Undersøk derfor prisene nøye før du velger skole. Det er samtidig viktig å vurdere pris opp mot kvalitet. Les anmeldelser og spør gjerne familie, venner og bekjente om deres erfaringer.
Trafikkskoler tilbyr kjøreopplæring og nødvendige kurs innenfor ulike førerkortklasser, slik at du kan gå opp til teoriprøven og førerprøven og sikre deg sertifikat i én eller flere av de nevnte førerkortklassene. Målet med kjøreopplæringen er at du skal bli en så dyktig og trygg sjåfør som mulig og være i stand til å føre et kjøretøy helt alene.
For å få godkjent førerkort må du gjennomføre obligatorisk opplæring. I dag har føreropplæringen fire trinn, som avsluttes når du har gjennomført opplæringen.
Disse trinnene er:
Første trinn i kjøreopplæringen er trafikalt grunnkurs. Trafikalt grunnkurs består av 17 timer med opplæring. Når du har gjennomført kurset, mottar du et bevis på at du har rett til å øvelseskjøre. Gjennomfører du kurset uten mørkekjøring, har du kun tillatelse til å øvelseskjøre i perioden 1. mars til 31. oktober. Ved fullført mørkekjøring får du et nytt bevis, som gir deg rett til å øvelseskjøre hele året. Det samme gjelder hvis du tar lappen uten å ha fullført mørkekjøring, hvilket er mulig. Da må du fullføre dette kurset for å få permanent førerkort. Du trenger ikke gjennomføre kurset dersom du har førerkort for moped eller annet kjøretøy fra før. Er du over 25 år, er du fritatt for kurset, utenom førstehjelp og mørkekjøring
Andre trinn innebærer å gjennomføre grunnleggende kjøreopplæring. På trinn to vil du tilegne deg kunnskaper og ferdigheter slik at du behersker bilen kjøreteknisk. Du vil få mer kunnskap om kjøretøyet og om miljøvennlig kjøring. Trinn to innebærer øvelseskjøring og kjøretimer på trafikkskolen. Til sist vil kjørelæreren vurdere om du har opparbeidet deg gode nok ferdigheter til å begynne på neste trinn.
Trinn tre innebærer opplæring i å kjøre i variert trafikk. Du vil lære om forskjellige trafikantgrupper og hvordan du kan kjøre effektivt, behagelig og økonomisk. Gjennom trinn tre vil du tilegne deg kunnskaper om hvordan du kan redusere risikoen for møteulykker, foreta forbikjøringer og hvordan du skal agere når du selv blir forbikjørt. Opplæringen skjer med kjørelærer og/eller gjennom privat øvelseskjøring. Som regel vil en kombinasjon av disse to gi best resultat. Trinn tre avsluttes med et fire timers sikkerhetskurs på bane samt en veiledningstime med kjørelærer. Dersom kjørelærer godkjenner ferdighetene og kunnskapene du har opparbeidet deg, vil du kunne gå videre til trinn fire.
Når du har kommet til trinn fire, skal du være en dyktig nok sjåfør til å kunne kjøre ansvarlig, og du skal forstå og ta hensyn til andre trafikanter og kjøre med lav risiko. Trinn fire innebærer sikkerhetskurs på vei. Kurset varer i 13 timer og består av risiko ved bilkjøring, kjøring på landevei og forbikjøring, kjøring i variert trafikkmiljø samt refleksjon og oppsummering. Dersom du fortsatt ikke har tatt teoriprøven på dette tidspunktet, må du gjøre det for å kunne gå opp til førerprøven. Merk at det finnes flere nettsider som tilbyr gratis teoriprøver til øving eller kurs til en svært gunstig pris.
Trinn fire avsluttes med førerprøven. Under oppkjøringen vil du bli testet innen kjøring i variert trafikk og sikkerhetskontroll. Sikkerhetskontrollen kan innebære sjekk av lys, bremser, olje eller lignende. Merk at du kan bli bedt om å snu, rygge og/eller lukeparkere under oppkjøringen.
Når du skal velge kjøreskole, er det lurt å vektlegge autorisasjon og referanser fremfor priser. Selv om det kan være fristende å velge trafikkskole utelukkende basert på hvor billig den er, er det viktig at du også vurder skolens kvalitet. En god kjøreskole skal være godkjent av Statens Vegvesen, noe du kan få bekreftet ved å sjekke listen over godkjente skoler på deres nettsider. I tillegg til å undersøke autorisasjonen kan det være lurt å sjekke skolenes referanser. Undersøk hva som er blitt skrevet om skolen på nettet, og forhør deg med venner og bekjente. Dersom du opplever at kjøreskolen er dårligere enn hva du forventet, kan du ta kontakt med Statens vegvesen. De vil kunne sjekke om kjøreskolen oppfyller alle krav.
I Trondheim finner du en rekke autoriserte kjøreskoler, hvilket betyr at du både har mange å velge mellom og mange å undersøke før du tar en endelig beslutning.
Under har vi listet opp noen av de mest kjente:
Heimdal Trafikkskole: Heimdal trafikkskole er Trondheims og Midt-Norges største kjøreskole. Skolen tilbyr kjøreopplæring via avdelinger på Heimdal, Midtbyen, Byåsen, Melhus, Tyholt, Tiller og Lade. Skolen gir opplæring i MC og moped, personbil, buss og minibuss, lastebil og lett lastebil samt yrkessjåfør.
Centrum Trafikkskole: Centrum trafikkskole er en av Trondheims eldste trafikkskoler. Skolen tilbyr opplæring i klasse B, klasse A og BE/B96. Skolen holder til på Trondheim Torg.
Trondheim Trafikkskole: Trondheim trafikkskole er en av byens mest anerkjente trafikkskoler. Skolen tilbyr opplæring i førerkortklasse B, BE, BAut, A, A1, A2 og AM146, og holder til sentralt i Midtbyen.
Wright Trafikkskole: Wright Trafikkskole er Norges største trafikkskole. I Trondheim har selskapet kontorer i sentrum og på Tiller. Skolen tilbyr kjøreopplæring i alle førerkortklasser.
ABES Trafikkskole: ABES Trafikkskole ligger sentralt plassert ved Sirkus Shopping. Skolen tilbyr opplæring i personbil, personbil med henger, motorsykkel, snøscooter, mopedbil og moped.
Denne listen gir en oversikt over de mest kjente trafikkskolene i Trondheim. Det er imidlertid ikke alltid det er de største og mest kjente tilbyderne som er det riktige for deg. Ved å registrere dine behov på kjøresmart.no vil du bli kontaktet av flere trafikkskoler fra ditt lokalmiljø. Slik kan du raskt og enkelt finne rett kjøreskole for deg.
Når du kartlegger ulike trafikkskoler, vil du oppdage at prisene varierer noe fra skole til skole. Det er imidlertid viktig at du ikke blindt velger den skolen som ser rimeligst ut på papiret. Sjekk referanser, autorisasjon, tilgjengelighet og fleksibilitet. Det kan bli dyrt dersom du for eksempel må reise langt til skolen, eller om skolen viser seg å ikke strekke til og opplæringen du får, ikke er god nok. I verste fall kan du da bli nødt til å ta førerprøven flere ganger. En måte å spare penger på er imidlertid ved å kjøpe den pakkeløsningen som er tilpasset dine behov. Har du mye kjøretrening fra før og en god ledsager som kan hjelpe deg med øvelseskjøringen, kan du for eksempel velge en pakke der kun det obligatoriske inkludert. Dersom du er fersk og ønsker mange ordinære kjøretimer, vil det lønne seg å kjøpe en pakkeløsning for dette fremfor å betale for timene enkeltvis, og da er det også desto viktigere at du finner en god kjøreskole og en dyktig kjørelærer som du er komfortabel med og stoler på.
Skal du ta førerkort klasse B, kan du hos Wright Trafikkskole kjøpe det som kalles Wright Superpakke, som inkluderer syv kjøretimer, trinnvurdering 2 og 3, sikkerhetskurs på vei og bane, førerprøve og SMS-varsling til cirka 17.500 kroner. I denne pakken er ikke gebyrer og baneleie inkludert, og heller ikke smitterverntillegg. Heimdal Trafikkskole har et tilsvarende pakketilbud, kalt Supertilbud, som inkluderer åtte kjøretimer, trinnvurdering 2 og 3, sikkerhetskurs på bane og vei, leie av bil til førerprøve og lisens på undervisningsfilmer i to år. Pakken koster cirka 18.800 kroner. Prisen inkluderer ikke mørkekjøring, førstehjelp, gebyrer og baneleie. De øvrige skolene har både lignende pakker og andre pakker, som startpakke, teoripakke, obligatorisk opplæring, med mer. Undersøk hva som passer best for deg, så sparer du både tid og penger.
Hvordan finner man den raskeste og beste veien til førerkortet? Mange synes det er utfordrende å finne rom til kjøreopplæring i en travel hverdag. Er du en av disse, kan det være en idé å undersøke muligheten for å gjennomføre et intensivkurs. I Trondheim tilbyr blant andre Moxnes trafikkskole dette. Intensivkurset varer i én til tre uker, og inneholder alle obligatoriske aktiviteter som skal til for å gå opp til den praktiske førerprøven. Et intensivkurs fordrer imidlertid at du har en del kjøretrening før du begynner, når det gjelder både teori og praksis.
Skal du ta førerkort og er på jakt etter den beste trafikkskolen i ditt nærområde, anbefaler vi at du vurderer flere ting enn bare prisen. Både kvalitet, fleksibilitet og kapasitet vil være viktig i valget av trafikkskole. På kjøresmart.no har vi kvalitetssikret trafikkskolene for deg. Slik kan du hente tilbud enkelt og effektivt.
Finn de beste trafikkskolene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør et smart kjøreskolevalg