Vil du vite mer om hengerlappen? Visste du at om du tar hengerlappen, så får du automatisk traktorlappen? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hengerlappen, blant annet kostnadene for lappen, nye regler, teori, mulig straff for å kjøre henger uten hengerlappen og mye mer. Og, videre, visste du at det er svært få el-biler som kan trekke hengere? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Hengerlappen er kort fortalt førerkortet du trenger for å kjøre med tilhenger i gitte situasjoner. Med førerkort i klasse B er det begrensninger på vekt, og for å kunne kjøre med en tyngre tilhenger, kan du ta hengerlappen. Førerkortet i klasse B gir deg tillatelse til å trekke en tilhenger med en maksimal totalvekt på 750 kg. Hvis bilens tillatte totalvekt er på 3.500 kg, kan den totale felles vekten på bil og tilhenger bli opptil 4.250 kg. Hengerlappen gir deg muligheten til å trekke enda tyngre last.
Hengerlappen er delt inn i to undergrupper: klasse B96 og BE. Med B96 har du lov til å kjøre med en tillatt totalvekt som på vogntog, som er 4.250 kg. I klasse BE kan du kjøre en tilhenger med en tillatt totalvekt på høyst 3.500 kg.
For å få hengerlappen må du gjennom totalt fire trinn, med sju obligatoriske opplæringstimer. Hvis du har manglende erfaring, kan det hende du trenger flere timer. Det vil derfor variere hvor lang tid det tar å få hengerlappen. Kjøreopplæringen gjennomføres ved en trafikkskole godkjent av Statens vegvesen, med en kvalifisert lærer.
Hvor mye det koster å ta hengerlappen, kan variere ut fra om en velger å ta førerkort for klasse B96 eller BE. Det obligatoriske lastsikringskurset koster omtrent 950 kr. I tillegg må du ha et sikkerhetskurs på vei med henger. Beløpet til dette kurset er rundt 2.500 kr. En ting du bør være oppmerksom på, er at du trenger en egen tilhenger til dette. De som underviser, tilbyr tilhengere man kan leie, og prisen for dette ligger på omtrent 800 kr. Dersom du skal ta lappen for klasse BE, må du ha oppkjøring. Prisen for oppkjøring er på rundt 1.000 kr, samtidig som det kommer utgifter for å leie kjøretøyet med tilhengeren til oppkjøringen.
I løpet av opplæringen skal du gjennom fire trinn. For å komme deg gjennom disse, kan du ta kjøretimer. Kostnadene for kjøretimene er på litt over 850 kr per time. Den totale prisen kan bli høy hvis du trenger mange kjøretimer. Videre er det også trinnvurderinger for trinn to og tre som har samme pris som timene. En kjøretime er på 45 minutter.
For å redusere kostnadene for førerkortet kan det være lurt å kombinere undervisningen med øvelseskjøring, for da vil du antagelig trenge færre timer. Dette forutsetter at du har en bil og en tilhenger som du kan bruke. Hvis du ikke har dette tilgjengelig, går det an å låne dette av noen. Hvis du må kjøpe en henger, blir dette også en ekstra utgift. Det er imidlertid mulig å kjøpe brukte hengere til en rimeligere pris.
Etter at du er ferdig med opplæringen og oppkjøringen, kan du endre førerkortet ditt hos en trafikkstasjon. For dette tilkommer det et gebyr på 200 kr (eller 90 kr ved betaling på nett). Samtidig kan du få tatt et nytt bilde til førerkortet hvis det er nødvendig eller ønskelig. Gebyret for dette er 70 kr.
Noen kjøreskoler tilbyr ulike pakker som gjør at du kan spare penger. For klasse B96 inkluderer pakken de sju obligatoriske timene. Prisen for denne er på omtrent 5.000 kr. For klasse BE inkluderer pakken også oppkjøringen. Denne pakken har en pris på ca 7.500 kr. Ved en slik forhåndsbetaling er det viktig å tenke på at du ikke kan holde igjen penger om du er misfornøyd med undervisningen. Sørg derfor for å gjøre en liten bakgrunnssjekk før du velger trafikkskole.
En av grunnene til å ta hengerlappen er at du må forholde deg til færre begrensninger med tanke på vekt, sammenlignet med ren klasse B. For denne klassen (B) er den tillatte vekten 3.500 kg, og hengeren kan ikke ha høyere totalvekt enn 750 kg. Den tillatte vekten på bilen og tilhengeren står i vognkortene.
Med førerkort klasse B96 kan du kjøre vogntog, som vil si bil og tilhenger, med en samlet totalvekt på inntil 4.250 kg. Det er altså 750 kg mer enn klasse B. Disse reglene er gjeldende fra og med 19. januar 2013. Med førerkort klasse BE kan ikke tilhengerens tillatte totalvekt overstige 3.500 kg. Hvis tilhengerens totalvekt overstiger dette, må du ha førerkort i klasse C1E, selv om bilen tilhører klasse B.
Hvis du tok lappen i klasse BE før 19. januar 2013, gjelder ikke begrensningen på tilhengerens tillatte totalvekt på 3.500 kg. Tok du eller tar du lappen for klasse BE for første gang etter 2004, fikk/får du samtidig rett til å kjøre traktor og motorredskap. Begge disse har en tillatt totalvekt på 25.000 kg og en konstruktiv hastighet på 40 km/t. Rettigheten for dette vises på førerkortet med klasse T kode 144.
Campingvogn-regelen gjelder for klasse B. Det er et unntak som tillater deg å trekke en tyngre henger med førerkort i klasse B. Du har lov til å trekke en tilhenger på over 750 kg gitt at bilen ikke overstiger den tillatte totalvekten på 3.500 kg. Ett eksempel kan være at en bil på 2.000 kg kan trekke en tilhenger med en vekt på 1.500 kg, altså blir vogntogets samlede vekt 3.500 kg. Denne regelen gjelder for alle tilhengere, som varehengere, båthengere, hestehengere og andre spesialhengere. Årsaken til navnet er at den er mest praktisk for campingvogn, siden disse ofte overstiger 750 kg.
De siste årene har el-biler blitt mer og mer populære, men for disse gjelder det ofte flere begrensninger. Disse bilene er gjerne svært tunge, noe som fører til at det ikke er så mye vekt “til overs” til hengeren. Hvis du har en tung bil og vil kjøre med tilhenger, er det fort å overstige vekten for klasse B. Dette gjelder for el-biler, men også andre tunge biler. Da kan det fort være nødvendig å ta hengerlappen for å kunne fortsette å kjøre lovlig.
Å bli tatt for å kjøre ulovlig har konsekvenser. Dette kan skje hvis du kjører med tyngre vekt enn det du har lappen til eller om du kjører for fort. Dette kan føre til ulike straffesanksjoner som bot, sperrefrist eller at du blir fratatt førerkortet. Hvor streng straffen blir, avhenger av hvor grovt lovbrudd det er snakk om. I noen tilfeller kan boten bli dyrere enn det ville vært å ta hengerlappen.
Hvis du ikke har tenkt å kjøre med en høyere vekt enn det klasse B gir lov til, trenger du mest sannsynlig ikke hengerlappen og kan med det spare en del penger. Hengerlappen er bare aktuell hvis du vil eller må føre noe tyngre. Dette er imidlertid en individuell vurdering. Det er viktig å både vurdere hvor tung bilen din i utgangspunktet er, og hvor sannsynlig det er at du kommer til å kjøre tunge laster.
Den obligatoriske opplæringen må gjennomføres hos en trafikkskole som er godkjent av Statens vegvesen. Det er helt opp til deg hvilken skole du velger. Dessuten kan det være smart å sjekke med bekjente om de har noen anbefalinger, eller å lese anmeldelser på nettet. I tillegg bør du tenke på at opplæringen du velger, må passe inn i hverdagen din. Faktorer som beliggenhet, arbeidstid og pris kan være noe du allerede har tatt stilling til og områder der du har visse personlige krav. Du bør velge en trafikkskole som oppfyller disse kravene i best mulig grad.
Kontaktinformasjonen til en trafikkskole står oftest på deres nettsider. De kan svare på eventuelle spørsmål du måtte ha og gjøre avtaler for opplæringen din videre. Det er mulig å bytte trafikkskole, men du bør passe på at den obligatoriske opplæringen er registrert hos Statens vegvesen og er godkjent av disse. Hvis ikke må du ta den på nytt.
Den obligatoriske opplæringen til hengerlappen foregår med en trafikklærer ved trafikkskolen. For å kunne starte med den, må du ha førerkort for å kjøre personbil. Det stilles ingen krav til teoriprøve, ettersom du har det fra klasse B. Likedan, som for klasse B, må du være 18 for å kunne ta hengerlappen.
Den obligatoriske opplæringen til klasse B96 er på sju timer og inneholder fire trinn:
Det første trinnet blir dekket ved at du har opplæring i klasse B.
Deretter går du videre til trinn to, som er grunnleggende opplæring. Den består av kjøreteknikk, til- og frikobling av tilhenger, rygging med tilhenger og gjennomføring av sikkerhetskontroll. Når trafikklæreren føler at du er klar, har du en trinnvurdering. Den er 45 minutter lang. I løpet av trinnvurderingen skal du og trafikklæreren ha en før-og-etter-samtale. Du må vise at du føler deg trygg og klarer å utføre de praktiske teknikkene du har lært. Du og læreren skal sammen vurdere hva som er riktig vei videre.
Etterpå starter du på trinn tre som er den trafikale delen. Du skal lære å kjøre selvstendig og sikkert i variert trafikk med bil og tilhenger. Du vil også lære mer om snuplasser og snumetoder. På slutten har du en obligatorisk trinnvurdering som er lik den forrige, men nå må du vise flere praktiske ferdigheter.
Til slutt er du på trinn 4. På dette tidspunktet skal du ha blitt flink til å kjøre og samhandle med andre trafikanter. På dette trinnet skal du lære mer om å kjøre med lav risiko, unngå ulykker, og være bevisst på hvordan du kan fortsette å forbedre deg som sjåfør etter at du har fått hengerlappen. Dette trinnet inneholder også to avsluttende kurs. Det ene er et obligatorisk kurs i sikring og merking av last på to timer. Det siste kurset er et sikkerhetskurs på vei for å utvikle kjørekompetansen din, og det varer i tre timer.
Hvis det er nødvendig, kan du også få kjøretimer innenfor de ulike trinnene, men det er ikke sikkert du trenger så mange. Årsaken til dette er at det for klasse B96 ikke kreves noen oppkjøring. Når du har gjennomført denne opplæringen og den er blitt registrert hos Statens vegvesen, kan du hente ditt nye førerkort på en av deres trafikkstasjoner. Da har du fått koden 96 påført sammen med klasse B på førerkortet ditt.
For klasse BE er det ganske lik opplæring:
Du må gjennom de samme stegene, derunder både kursene og trinnvurderingene. Igjen blir trinn én dekket av din kunnskap fra klasse B. Trinn to handler om å lære å kjøre med tilhenger. Deretter må du ha en trinnvurdering for å komme deg videre. Trinn tre er den trafikale delen hvor du skal lære å kjøre effektivt og økonomisk. I tillegg skal du lære om snumetoder og snuplasser, og hvordan du på en god måte kan vurdere situasjoner som involverer dette. Til slutt har du en trinnvurdering for trinn fire. Her må du gjennom de to obligatoriske kursene, men du skal også lære om ulike risikoer og hvordan du kan bli en stadig bedre sjåfør.
Den eneste forskjellen på disse to klassene er at førerkort i klassen BE krever en førerprøve. Derfor er det fokus på å at du her skal lære enda mer. For å få til dette trenger du mest sannsynlig flere kjøretimer enn i klasse B96, i tillegg til den obligatoriske opplæringen.
Det er mulig å kombinere opplæringen ved trafikkskolen med privat øvelseskjøring. Du må være minst 16 år for å kunne øvelseskjøre med bil med henger. Ledsageren må ha hatt førerkort for denne klassen sammenhengende i de siste 5 årene. Det er også regler for hva slags bil man kan benytte. Vekten kan ikke overstige 3.500 kg, og bilen må ha speil som gir godt utsyn bakover.
Wright trafikkskole er en av skolene som tilbyr hengerlappen. De har mange avdelinger i Norge, men også i Oslo. Du vil derfor mest sannsynlig finne en skole som er i nærheten av deg. I tillegg har de et stort utvalg av lærere, hvilket kan være en fordel. Hvis du ikke er fornøyd med læreren du har fått, kan du enklere bytte uten å måtte endre skole.
Wright har priser som er på linje med de fleste andre skoler. De tilbyr to pakker for hengerlappen. Du sparer omtrent 800 kr på den til B96 og 1000 kr på pakken for BE. Dette står oppgitt på deres nettsider.
Best trafikkskole tilbyr også hengerlappen. På deres nettsider finner du informasjon om hvordan opplæringen forløper. De har en kjørelærer for tilhenger som også er lærer for bil med automatgir. Hvis du vil kjøre med manuelt gir, kan dette være en ulempe. Giringen med tilhenger er litt annerledes fordi du kjører med tyngre last, og du må da kjøre med høyere turtall. Hvis du kjører med automatgir, er ikke dette noe du trenger å tenke på. Dessuten er ikke hengerlappen slik som førerkortet i klasse B. Du kan fortsatt kjøre henger med bil med manuelt gir, selv om du har tar hengerlappen med bil med automatgir.
Prisene hos denne skolen er ganske lik de andre. De tilbyr ikke pakkeløsninger slik som Wright trafikkskole og har ikke så mange avdelinger. Det er opp til deg om du vil benytte en stor eller liten trafikkskole. Det er fordeler og ulemper med begge. De store trafikkskolene har kanskje flere lærere og mer erfaring, men det kan også gjøre at du blir litt borte blant mange andre elever. Derfor kan det hende du får mer oppfølging ved en liten trafikkskole.
Hønsen Sjåførskole er en annen trafikkskole som tilbyr opplæring for hengerlappen. Denne skole tilbyr pakker til både klasse BE og B96, men også for BE hvis du har førerkort til klasse C1 eller C. Hvis du har førerkortet for C eller C1, trenger du ikke lastsikringskurset. Ingen av de andre skolene tilbyr en slik pakke. Dette er ikke nødvendigvis noe mange trenger, men det er greit å vite at det finnes aktører med slik spesialkompetanse. Prisene på denne skolen ligner også de andre.
På nettsiden deres finner du adresse, e-postadresser og telefon for skolen, men du får ikke oversikt over lærerne deres. Du kan få informasjon om lærerne ved å kontakte kjøreskolen direkte, men mange vil ønske å få mest mulig informasjon direkte fra nettsiden.
Lærer’n Bil og MC Trafikkskole AS har også opplæring i hengerlappen. De tilbyr dessuten kjøretimer og opplæring i helgene. Det kan være en fordel hvis du ikke har muligheten til å gjennomføre denne opplæringen i løpet av arbeidsdagen. Disse timene er litt dyrere fordi de er utenfor arbeidstiden. Dette er ikke noe alle trenger, men det er et fint tilbud hvis man ikke har mulighet til å ta seg fri i løpet av arbeidsdagen.
Denne skolen er litt dyrere enn de andre. De tilbyr ingen pakker for hengerlappen. På nettsiden deres står oppgitt deres tre lærere og hvordan man kan kontakte dem. Dette er også en ganske liten trafikkskole, noe som gjør opplæringen mer personlig og gir mulighet for mer tilpasset opplæring, og man vil kunne få bedre oppfølging. På nettsiden deres nevnes det at man kan ha med ledsager under kjøretimene for å sikre samspillet mellom skolen og privat øvelseskjøring. Dette er heller ikke et tilbud som vil være relevant for alle, men kan være nyttig hvis du skal øvelseskjøre privat. Øvelseskjøring kan bidra i stor grad til å gjøre deg til en tryggere sjåfør.
Det er færre skoler som tilbyr hengerlappen enn for eksempel førerkort i klasse B. At utvalget er mindre, kan også gjøre det enklere å velge. Prisene på de ulike skolene er ganske like, så her er det andre faktorer som kan påvirke hvilken skole du ender opp med å velge.
Det er viktig å ikke glemme at der finnes begrensninger for både bilen og tilhengeren. Informasjon om dette kan du finne i vognkortene. Det hjelper lite med hengerlappen hvis ikke bilen rent teknisk er laget for å trekke hengeren du ønsker. Du må også tenke på at hengerlappen kun gjelder for biler tilhørende klasse B.
I bilens vognkort kan du sjekke hvor tung henger bilen og hengerfestet er dimensjonert for. Tilhengeren må da ikke være tyngre enn det bilen selv klarer å trekke, selv om du har tillatelse til å kjøre med høyere vektgrense. Hvis du er usikker, kan du sjekke tilhengerkalkulatoren på nettsiden til Statens vegvesen. Da får du vite om du risikerer å kjøre ulovlig eller ikke. På nettsiden taster du inn bilens registreringsnummer, hengerens nummer og din egen førerkortklasse. Du mottar svaret med en gang. Det finnes også en egen app for smarttelefoner som heter Bil og henger. Den er gratis, og du kan umiddelbart sjekke om du kan trekke hengeren du skal kjøre med.
Den aktuelle vekten er vekten til lasten ved en veikontroll. Dette kan kun sjekkes med en vekt. Akkurat som bilen har også hver tilhenger en grense. Det er derfor viktig å tenke på at lasten din ikke overstiger den tillatte vekten for tilhengeren. Dette er igjen helt uavhengig av hvilken førerkortklasse du har lappen til.
Det er også bestemte fartsgrenser for tilhengere i gitte situasjoner, som du må følge istedenfor farten som er oppgitt på veiskiltene. Maksimal hastighet for biler som trekker tilhenger eller campingvogn med bremser, er 80 km/t. Hvis du for eksempel kjører på en vei med høyere hastighet enn dette, må du fortsatt følge denne regelen og ikke overstige 80 km/t.
Hvis du kjører en tilhenger eller campingvogn uten bremser, er reglene derimot annerledes. Hvis tilhengeren har en aktuell totalvekt på mer enn 300 kg, er den maksimale hastigheten 60 km/t. Dersom tilhengeren har en aktuell totalvekt under 300 kg, er fartsgrensen 80 km/t.
Sammenlign pristilbud fra opp til 5 trafikkskoler og finn beste pris.
Gjør et smart kjøreskolevalg