Lurer du på hva mørkekjøring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på mørkekjøring samt hva som skjer og hva som kreves under kurset, hvorfor det er så viktig og hvordan du velger riktig trafikkskole for deg. Vi gir deg også flere gode råd på veien. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Hva mørkekjøring kommer til å koste deg, beror på flere faktorer, deriblant hvor i landet du befinner deg og hvilken kjøreskole du velger. Basert på snittprisene til en rekke forskjellige kjøreskoler over hele landet er det likevel sannsynlig at du vil måtte betale et sted mellom 1.500 og 2.400 kroner.
Selv om mørkekjøringen er et relativt kort kurs, kan altså prisforskjellene utgjøre nokså mye. En faktor som kan påvirke kostnadene, er om mørkekjøringen foregår på bane eller lignende. Flere av de dyreste aktørene inkluderer nemlig et gebyr for dette i totalprisen. Ellers kan mørkekjøringen også bli billigere om du tar det sammen med trafikalt grunnkurs og betaler disse som en helhet og ikke enkeltvis. Det kan også være lurt ettersom mørkekjøring er en sentral del av dette kurset. Undersøk derfor dine lokale trafikkskoler og se hva de tilbyr av priser og lignende.
Når det er sagt, er det ikke sikkert at den billigste aktøren er den riktige for deg, eller at den dyreste nødvendigvis automatisk er den beste. Videre i denne artikkelen kan du lese mer om hva mørkekjøring er og hvorfor det er viktig, samt hvordan du velger riktig kjøreskole og hvilke gode råd du kan ta med seg på veien.
Mørkekjøring, også kjent som “Trafikant i mørket” eller “mørkedemo”, er en del av trafikalt grunnkurs og dermed også en del av det første trinnet i trafikkopplæringen. Av de 17 timene som utgjør trafikalt grunnkurs, skal tre av disse vies til undervisning om det å være trafikant i mørket. Av disse igjen skal minst én time brukes til demonstrasjon på et lite trafikkert uteområde. Her skal perspektivet til både sjåfør og fotgjengere erfares. Det skal også vies en time til demonstrasjon i bil ute på veien, i reelle trafikksituasjoner. Her skal elevene være passasjerer. Den resterende tiden skal rettes mot teori, mål, refleksjon og oppsummering.
Mørkekjøringen gjennomføres kun én gang og foregår som regel mellom 1. november og 15. mars, dette fordi det skal være ordentlig mørkt ute og fordi hovedfokuset er på kjøring under vinterlige forhold. Man starter vanligvis med innledende teori før man går i gang med mørkekjøringsdemonstrasjonen. Det skal ikke være mer enn to elever i bilen under den praktiske delen av mørkekjøringen. Her skal eleven blant annet være delaktig i valg av lys i ulike situasjoner, eksempelvis om det skal brukes fjernlys eller kjørelys, for å se hvordan dette avgjør sikt og kjøring. Om dette virker innlysende, er det likevel slik at elevene ofte blir veldig overrasket over hvordan det er å sitte bak rattet når det er mørkt.
Mørkekjøringen vektlegger særlig situasjoner som kan medføre økt risiko, slik som nødstopp, forbikjøring og møtende trafikk i mørket. Du vil blant annet bli god på å vurdere sikten når det er mørkt; det vil si, hvor godt man ser fotgjengere og objekter på avstand, og hvor langt unna man får øye på dem. Her får de fleste seg en øyeåpner om stor forskjell en refleks kan utgjøre. Du vil også lære om fartstilpasning og hvordan dette kan bidra til økt oversikt og kontroll i mørke omgivelser. Avslutningsvis foretar man gjerne en oppsummering av, og refleksjon omkring, det man har vært gjennom.
Mørkekjøringen er en viktig del av trafikalt grunnkurs og er, som glattkjøring og langkjøring, et av flere obligatoriske kurs du må gjennom før du kan ta førerkortet. Generelt sett er mørkekjøringen, som en forlengelse av trafikalt grunnkurs, med på å gi deg som sjåfør en grunnleggende forståelse av trafikken. Dette bidrar til å klargjøre deg for opplæringen mot førerkortet samt sikre at du har den nødvendige innsikten for å ferdes i trafikken når du skal begynne øvelseskjøre.
Mer spesifikt vil mørkekjøringen gi deg økt risikoforståelse og -vurderingsevne. Dette innebærer at du vil få bedre innsikt i føring av motorvogn og hvordan ulykker skjer under mørke forhold. Gjennom opplæringen beskrevet over vil du få demonstrert de vanligste årsaksforholdene som fører til at trafikkulykker oppstår i mørket, og dermed også hvordan du som sjåfør kan unngå disse situasjonene. Ved å være klar over hva som er riktig lysbruk og atferd ved kjøring og stans i mørket, bidrar du altså til å senke risikoen for at ulykker faktisk skjer.
Det er også viktig å nevne at mørkekjøringen kan avgjøre om du har lov til å øvelseskjøre eller ikke. For å kunne øvelseskjøre i perioden mellom 1. november og 15. mars må du nemlig ha gjennomført mørkekjøringen. Dette innebærer at om du tar trafikalt grunnkurs mellom 16. mars og 31. oktober, så gjelder beviset for øvelseskjøring også kun i denne perioden. Kjører du eventuelt opp til førerkort uten å ha gjennomført mørkekjøring, vil dette også kun være gyldig til 31. januar og du må fullføre mørkekjøringen for å få permanent førerkort.
Mørkekjøringen koster som sagt et sted mellom 1.500 og 2.400 kroner, og utgjør kun en del av det man kaller trafikalt grunnkurs. Den er altså å anse som en enkeltkostnad. Samtidig er den også en del av et større kostnadsbilde, nemlig trafikalt grunnkurs. I sin helhet - altså inkludert teoritimer, førstehjelpskurs og mørkekjøringsdemonstrasjon - koster dette som regel mellom 3.000 og 4.000 kroner. Altså utgjør ofte mørkekjøringen halvparten av totalkostnadene for trafikalt grunnkurs.
Selv om mørkekjøringen er del av trafikalt grunnkurs varierer det også mellom de ulike trafikkskolene om du kan kjøpe trafikalt grunnkurs inkludert mørkekjøring eller ikke. Noen gir deg muligheten til å velge mellom ulike pakker, men her kan det være en idé å se om sluttprisen varierer ettersom hvilken løsning du går for. I den lyse delen av året har du derimot ikke noe valg og må kjøpe mørkekjøring separat når det blir mørkt igjen, selv om enkelte trafikkskoler tilbyr pakkeløsninger som tar høyde for dette.
Sett i et enda større perspektiv, altså førerkortet i sin helhet, vil mørkekjøringen utgjøre en relativt liten del, både hva angår tid og pris. Samtidig er det viktig å understreke at trafikalt grunnkurs er felles for alle klasser, så om du så tenker å kjøre opp til førerkort klasse B eller mopedlappen eller lastebillappen, behøver du kun å ta trafikalt grunnkurs én gang.
Mørkekjøringen vil alltid ha en fastsatt pris, og det finnes ingen alternative tjenester som er godkjent av Statens Vegvesen. Altså må du i stor grad belage deg på å betale prisen som oppgis av trafikkskolen du går for. Det finnes likevel noen små tips og triks verdt å merke seg som kan være med på å gi deg best mulig pris.
For det første bør du få en oversikt over alle de forskjellige trafikkskolene i ditt nærområde. Undersøk deretter hvilke priser skolene opererer med for å finne den billigste aktøren. Ser du på priser for trafikalt grunnkurs i sin helhet bør du også være oppmerksom på om mørkekjøring faktisk er inkludert eller ikke. Noen aktører deler nemlig dette opp i prislistene sine.
Hos noen trafikkskoler kan det også være penger å spare på å kjøpe trafikalt grunnkurs inkludert mørkekjøring, heller enn å kjøpe dem hver for seg. Derfor kan det være en god idé å ta sikte på å gjennomføre trafikalt grunnkurs i den mørke perioden av året. Slik slipper du å bli tvunget til å kjøpe mørkekjøring separat senere. Forøvrig tilbyr også noen trafikkskoler trafikalt grunnkurs til en noe billigere pris når det blir mørkt, særlig november måned.
Ta mørkekjøring så tidlig som mulig: Statens Vegvesen anbefaler å ta mørkekjøringen så tidlig som mulig i opplæringen. Ikke bare vil dette være praktisk med tanke på senere opplæring og øvelseskjøring, det vil også avgjøre hvorvidt du har lov til å øvelseskjøre og kjøre selvstendig eller ikke.
Kvalitet og pris: Det er viktig å understreke at det billigste alternativet ikke nødvendigvis også er det beste. Det viktigste er derimot at opplæringen blir gjort på en profesjonell og ordentlig måte. Mens du sammenligner prisene til de forskjellige kjøreskolene, bør du derfor også sjekke omtaler på nettet og se på tilbakemeldingene fra tidligere elever, både på nettsidene deres og i sosiale medier. Forhør deg også gjerne med bekjente om deres erfaringer med skolen de valgte.
Flere skoler: Når du skal ta førerkortet, er det ikke slik at du må gjennomføre hele løpet hos én og samme trafikkskole. Du kan uten problemer ta trafikalt grunnkurs og/eller mørkekjøring hos én skole og resten av kjøreopplæringen hos en annen, om dette viser seg å være fordelaktig. Bli altså ikke opphengt i prisen på kjøreopplæringen for øvrig når du skal velge skole. Er trafikalt grunnkurs og/eller mørkekjøring billigere ett sted, mens det resterende løpet er billigere hos en annen skole, er det bare å bytte skole etter endt kurs.
Unntak fra trafikalt grunnkurs: Det er viktig å være klar over at om du er over 25 år, så har du fritak fra deler av trafikalt grunnkurs. Dette innebærer at du kun behøver å gjennomføre førstehjelpskurset og mørkekjøringen. Hvis du har et annet førerkort fra før av og med det har gjennomført trafikalt grunnkurs, trenger du ikke ta det på nytt når du kjører opp i en annen førerkortklasse.
Finn de beste trafikkskolene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør et smart kjøreskolevalg