Lurer du på hva truckførerkurs koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på truckførerkurs samt hvorfor det er nødvendig, hvordan du kan få det dekket, og hva undervisningen går ut på. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Truckførerkurs koster mellom 5.000 og 7.500 kr. Prisene kan variere en del. Det finnes prisvariasjoner mellom ulike opplæringsvirksomheter og mellom ulike typer kurs, og ikke alle kurs inneholder alle de obligatoriske modulene man skal gjennom før man får truckførerbevis. Beviset du får utstedt etter at du har fullført alt av opplæring, er et yrkesbevis, og det gjelder livet ut. Man må imidlertid ha riktig sertifisering for den typen truck man skal kjøre.
Dersom du bruker truck på arbeidsplassen, er det påkrevd i henhold til arbeidsmiljøloven at du gjennomfører truckførerkurs og anskaffer truckførerbevis. Dette gjelder også vikarer, vedlikeholdspersonell og arbeidsledere. Ansvaret for at truckførere får kursing og deretter truckførerbevis, ligger hos arbeidsgiver. Hensikten med dette kravet er å begrense risikoen for ulykker og skade av personer og gods, samt gjøre arbeidet mer effektivt. Opplæringen skal gi forståelse for risiko, konstruksjonen til en truck og hvordan manøvrere den på en trygg måte.
Det finnes flere truckklasser, hvor de ulike klassene er beregnet på ulike arbeidsoppgaver.
De fem første klassene omfatter de “enkleste” truckene, småtrucker, og disse fem har en løftekapasitet opp til 10 tonn.
Dette er klassene for de mindre truckene:
De neste klassene, klasse 6-8 for stortrucker, har løftekapasitet på over 10 tonn. Disse krever imidlertid ikke kun et kurs, men at du har hatt truckførerbevis i T4 i ett år samt har praktisk erfaring med å kjøre T4-truck.
De ulike klassene for stortrucker er:
De fleste truckførerkurs gir opplæring i klassene T1 til T5. Kursene består av både teoretisk og praktisk opplæring. Avhengig av hvor du tar kurset, kan det være at den teoretiske opplæringen er tilgjengelig på nett og/eller i klasserom.
Arbeidsgiver er ansvarlig for at du har den opplæringen du trenger, for å kunne kjøre og bruke truck i arbeidet. På truckførerkurs får du en grunnleggende opplæring i forsvarlig bruk av truck.
Kurset består av fire moduler:
De to første modulene er teoretiske og foregår i klasserom eller over nett. De to resterende er praktiske. Du kan lese mer om de ulike modulene og hvilke krav som stilles til en sertifisert opplæringsvirksomhet på Arbeidstilsynets hjemmesider.
Her følger en oversikt over modulene:
Modul 1.1: Første modul omhandler arbeidsmiljø, ansvar og konsekvenser, og er en fellesmodul for kran, truck og masseforflyttingsmaskin. Kurset varer i åtte timer og krever ingen forkunnskaper. Hensikten er å gi fremtidige truckførere et solid grunnlag når det gjelder trygg bruk av utstyret, for å forebygge ulykker. Kurset avsluttes med en skriftlig prøve.
Modul 2.2: Den andre modulen har også primært fokus på det teoretiske og er rettet spesifikt mot truckkjøring. Kurset går over 14 timer og krever kun at du har fullført første modul. Her skal du få opplæring i hvordan å håndtere trucken rent kjøreteknisk, på et vis som forebygger uhell. Du skal også få innsikt i vedlikehold og truckens konstruksjon. Modulen avsluttes med en ny skriftlig prøve.
Modul 3.2: Modul 3.2 varer i seks timer og krever at du har fullført de to forutgående modulene. Hensikten er å gi fremtidige truckførere et solid og praktisk grunnlag for sikker kjøring og bruk av truck. Undervisningen skal gi forståelse av truckens sikkerhetsutstyr og virke- og kjøremåte, samt viktige kontrollpunkter på trucken.
Modul 4.2: Den siste modulen innebærer mengdetrening. Dette tar enten 14 timer, dersom opplæringen blir utført ved en sertifisert opplæringsvirksomhet, eller 20 timer, dersom den gjennomføres som bedriftsopplæring. Her skal du få god trening i trygg bruk av truck og bli selvstendig nok til å gjennomføre arbeidsoppgaver på en forsvarlig måte. Truckførerkurset avsluttes med en endelig praktisk prøve, en oppkjøring, der man får truckbevis for den typen truck man består oppkjøring i.
Dersom du vil, eller må, benytte deg av truck i ditt daglige arbeid, kommer du til å måtte ta truckførerkurs. Du som arbeidstaker er imidlertid ikke selv ansvarlig for å få tatt dette kurset, det er noe arbeidsgiver har ansvaret for. Selve kurset er påkrevd med hjemmel i arbeidsmiljøloven, og ikke til å komme utenom. Kurset er likevel av det kortere slaget; det tar vanligvis bare noen få dager og koster som sagt rundt 6.000 kr, og er med det ikke utpreget dyrt. Det er dessuten stor sannsynlighet for at arbeidsgiver eller NAV dekker disse utgiftene om du tar kurset i forbindelse med jobben din.
Det er ikke kun de som alt er i arbeid og trenger å kjøre truck, som kan ta kurset. Også personer uten direkte relaterte arbeidsoppgaver kan melde seg på truckførerkurset, og det vil ofte kunne lønne seg å ta et slikt kurs med tanke på fremtidige arbeidsmuligheter og -oppdrag. Det er ofte ledige stillinger for de som kan kjøre truck, og det kan være en gunstig investering med tanke på å skulle skaffe seg jobb. Du kan ta kurset fra du er 17 år, men får ikke beviset før du fyller 18 år. Merk også at dersom du skal ferdes med truck utenfor et lukket område, altså utenfor arbeidsplassen, må du ha førerkort i enten klasse B (personbil) eller klasse C (lastebil).
Grunnen til at det er satt krav om at man må ha truckførerbevis, er for å ivareta sikkerheten til ansatte og gods, og tryggheten på arbeidsplassen som sådan. Hensikten er å begrense antall ulykker samt kostnadene for reparasjon av skader på gods og/eller bygg. Videre blir sjåførene bedre på å beherske trucken av å gjennomføre et kurs, og dermed også mer effektive.
Kurset varer vanligvis i rundt fire dager, men dette kan variere. En viktig grunn til at tidsperspektivet kan variere slik, er at ikke alle kurs tilbyr opplæring i alle modulene. Man trenger imidlertid å fullføre og bestå undervisning i alle fire moduler før man kan få truckførerbeviset. Det er ganske vanlig at kursene innbefatter alle modulene med unntak av den siste, ettersom mengdetreningen normalt sett blir gjennomført på arbeidsplassen. I noen tilfeller tilbys det teoretiske og det praktiske som adskilte kurs. Det lønner seg å tenke grundig over hva man har behov for, og å se nøye på hva kursene inneholder, før man betaler for dem.
Den beste måten for å redusere kostnadene til truckførerkurset er å få det dekket av arbeidsgiver, hvis du har muligheten til det. Det er ganske vanlig at bedrifter hyrer inn opplæringsvirksomheter for å gi ansatte den kursingen de trenger. Å kontakte NAV er en annen mulighet. Dersom du trenger kurset i forbindelse med arbeid, er det godt mulig at de er villige til å dekke kostnadene. Det er også mulig å få dekket kurset om du tar når du er arbeidsledig, for å øke sjansene dine for å finne arbeid. Ta kontakt med NAV og hør om dette er noe som kan være aktuelt i ditt tilfelle.
Utenom dette lønner det seg å sammenligne ulike aktører og hvilke priser de tilbyr. Husk å være påpasselig med hva kurset inneholder, slik at du ikke ender opp med å la deg friste av en lav pris for så å innse at kurset ikke inneholder all den opplæringen du trenger. Noen kurs mangler som sagt den praktiske fjerde modulen, ettersom det er vanlig å gjennomføre denne på ens egen arbeidsplass. Noen kurs inneholder kanskje bare det teoretiske eller bare det praktiske, og er da et alternativ for de som vil ta disse kursene separat. Merk likevel at samtlige moduler, de teoretiske så vel som de praktiske, må gjennomføres før man kan kjøre opp og få truckførerbeviset. Dersom du finner et kurs som bare tilbyr deler av opplæringen og du ønsker å kun benytte deg av dette i første omgang, husk å sjekke om de krever noe tidligere opplæring. Et kurs som kun dekker modul 2.2 og 3.2, vil for eksempel kreve at du alt har gjennomført modul 1.1.
En del aktører tilbyr pakkepriser, der du får alt av obligatorisk opplæring inkludert i én fastpris, mulig med rabatt. Du sparer også kanskje rundt en tusenlapp på å ta kurset på nett i stedet for å ta det i et klasserom. Dersom du velger et alternativ uten lunsj inkludert vil du også i noen tilfeller kunne få det billigere, men du kommer nok ikke til å spare store penger på dette.
Det er sjelden mangel på arbeidsmuligheter for de som har truckførerbevis. Det legges for eksempel stadig ut stillinger som lagermedarbeider. Truckførerkurs kan i så måte være en god investering for å sikre seg fremtidig inntekt. Kurset varer ikke lenge og er heller ikke så dyrt, og det vil naturligvis raskt betale seg om det gjør at man får en jobb etter tidligere å ha slitt med å finne arbeid. I tillegg er det som nevnt mulig å få dekket denne typen kurs av NAV, for de som er arbeidsledige, nettopp for å hjelpe dem med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Har du mulighet til å ta kurset i forbindelse med andre typer jobb eller oppgaver, for eksempel i løpet av førstegangstjenesten, kan dette være svært gunstig all den tid truckførerkurset potensielt er et kurs det vil være lønnsomt å ha i baklommen.
Finn de beste trafikkskolene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør et smart kjøreskolevalg